Pavla Palaščáková: Internetová sláva

Do nákupu a vybavení vlaků chce v příštích pěti letech investovat 7,25 miliardy korun.  (Foto ČTK)

Do nákupu a vybavení vlaků chce v příštích pěti letech investovat 7,25 miliardy korun. (Foto ČTK)

Ukrajinci využili masové popularity jihokorejského interpreta PSY, aby vyjádřili vztek na problémové rychlovlaky z jeho domoviny.

Země před loňským fotbalovým mistrovstvím nakoupila několik souprav po 30 milionech dolarů za jednotku. Dopravní prostředky, jejichž úkolem bylo rychle propojit vzdálená velkoměsta, ale mají příliš časté výpadky, navíc v nich špatně funguje topení.

„Sotva to vyrazilo a už zase stojíme, s elektronikou se něco pokazilo, pekelně tu mrzneme,“ rapují cestující i falešný průvodčí v písni Hyundai Gangnam style. Výrobce se omluvil, potíže prý způsobuje ukrajinská zima. Prezident Viktor Janukovyč připustil, že nákup byla chyba.

Vynalézaví železničáři přišli s řešením, moderní vlaky v případě nutnosti odtahují staré sovětské lokomotivy.

V Maďarsku se po internetu šíří sláva hrdinky Irenky. Osmašedesátiletá důchodkyně v kožené bundě, v doprovodu psa, s dalekohledem a fotoaparátem ve dne v noci obchází pole a lesy na srbské hranici a dává pozor, aby ji nikdo nezákonně nepřekročil. Podle dostupných zdrojů už pomohla chytit zhruba stovku běženců.

Na videu například vzpomíná, jak byly její zásluhou lapeny děti ze Somálska či odkud, které tak mohly být vráceny domů. Veřejnoprávní rozhlas o ní dokonce natočil oslavnou reportáž. Jiní novináři však míní, že je spíše ztělesněním mentality domovních důvěrníků a udavačů, která se v orbánovském Maďarsku opět hřeje na výsluní.

Vlaky musejí vyjet ještě před EURO 2012