Pavla Palaščáková: Janukovyčův domov

Tady bude klid. V Bělorusku nebude žádná revoluce ani kriminalita, řekl Lukašenko
po zásahu bezpečnostních sil proti deseti tisícům odpůrců režimu

Tady bude klid. V Bělorusku nebude žádná revoluce ani kriminalita, řekl Lukašenko po zásahu bezpečnostních sil proti deseti tisícům odpůrců režimu Zdroj: ctk

Dvacet let vládnoucí běloruský prezident Alexandr Lukašenko se zalekl, že by mohl skončit jako ukrajinský kolega Viktor Janukovyč. Bez funkce, honosných vil a na útěku. V jeho zemi proto zřejmě ještě přituhne. „V Bělorusku žádný majdan nebude.

Měli bychom se poučit z chyb jiných a zabránit i té nejmenší známce nestability,“ řekl diktátor a dodal, že bezpečnostní složky mají svaté poslání zachovávat mír. Není divu, že se bojí. Janukovyč je po Kaddáfím, Chávezovi a Ahmadínežádovi další kamarád, o něhož v politice přišel. Asad se sotva drží a Mugabe je daleko.

Pro Janukovyče by se tak stabilní Bělorusko mohlo stát ideálním útočištěm, kde mu na rozdíl od Ruska ani nebudou spílat do rohožek.

Sesazený prezident už v roce 2006 projevil prozíravost. V Januki, běloruském rodišti svého otce, slíbil postavit cestu a mlékárnu, aby osadu obydlenou jen čtyřmi lidmi oživil. Chtěl také vyzvat všechny Janukovyče, aby se tam sestěhovali. Nyní má na to čas a podle nákladních aut odjíždějících z paláce u Kyjeva i prostředky.

Jen s tím mohl začít dřív. Krize v Kyjevě mezitím patrně spěje k rozuzlení. Do jejího řešení se totiž vložil odborník nejpovolanější – Řecko, které nyní předsedá Evropské unii. Podle ministra zahraničí Evangelose Venizelose je třeba zabránit chaosu na Ukrajině a jejímu bankrotu. Svolává proto mezinárodní konferenci o problémech země. Součástí akce nejspíš bude turnaj v evropském černém Petru.