Pavla Palaščáková: Japonky u moci

Ulice Tokia (ilustrační foto)

Ulice Tokia (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: anto via Flickr

Premiér země vycházejícího slunce Šinzó Abe si přeje, aby do roku 2020 pracovalo ve vedoucích pozicích firem třicet procent žen. To nebude snadné, podle aktuální studie plánuje každá třetí Japonka ukončit po svatbě kariéru a věnovat se rodině. Mnohé také dávají výpověď na popud manžela.

Pokud ale chce Abe provádět „ženskou politiku“, měl si hlavně rozmyslet podporu čerstvě zvoleného tokijského guvernéra Joičiho Masuzoa, podle něhož se opačné pohlaví na nejvyšší posty nehodí. „Ženy nejsou normální, když mají periodu. Nemůžete je během ní nechat přijímat kritická rozhodnutí o zemi, například o tom, zda jít do války,“ prohlásil kdysi.

Japonky vytáhly do vlastní války. Pohrozily sexuální stávkou mužům, kteří budou Masuzoa volit. Vzhledem k tomu, že získal přes dva miliony hlasů, bude možná Abe muset řešit ještě větší demografické problémy, než předpokládal.

Z olympijské Soči přicházejí i komické momentky toulavých psů. Obcházejí moderní sportoviště, snaží se přátelit s hosty, lezou do hotelů a běžkařům do stopy. Ochránce však vyděsily zvěsti, že se s nimi Rusové podobně jako Ukrajinci před fotbalovým šampionátem nemazlí a najatí rasové vořechy nechávají tiše mizet. Zasáhl miliardář Oleg Děripaska, který pro začátek vyčlenil patnáct tisíc dolarů a pro pěkná, ale dost možná zablešená a infikovaná zvířata nechal postavit útulek. Podle aktuálních zpráv je nyní v jeho kotcích osmdesát dospělých jedinců a tucet štěňat. Otázkou je, jak skončí po olympiádě.