Pavla Palaščáková: Jean-Marie, Marine, Marion

Marion Maréchalová-Le Penová

Marion Maréchalová-Le Penová Zdroj: ctk

O tom, že některé geny jsou nevykořenitelné, svědčí klan Le Penových. Po Marine Le Penové, dceři zakladatele krajně pravicové Národní fronty Jeana-Marie Le Pena, hbitě šplhá ve stranické struktuře i jeho 24letá vnučka Marion Maréchalová-Le Penová.

Údajně je radikálnější než její teta a zlé jazyky tvrdí, že by se jí možná jednou mohla postavit v souboji o předsednický post. Zatím však loajálně podporuje šéfku v jejích prezidentských ambicích. O tom, zda se zároveň v nějaké mládežnické organizaci ideologicky neutváří další člen rodiny, se média nezmiňují. Doufejme jen, že stejně jako se do Elysejského paláce nedostal otec, nepronikne tam ani dcera, ani vnučka.

Prezident Petro Porošenko zdůrazňuje, že Ukrajina je v krizi a spasit ji má angažmá zahraničních expertů do vysokých postů. Najal si dokonce několik zahraničních firem na vyhledávání managementu, které už vytipovaly 24 kandidátů vhodných pro vládní místa. Kritéria byla jednoduchá, ale pro místní politiky zcela nesplnitelná: profesionální kvality, dobrá reputace, nulový střet zájmů a hodnoty orientované na službu Ukrajině.

Maďarský premiér Viktor Orbán na německém podnikatelském fóru nedávno pravil: „Být bohatý je dobrá věc a příklad hodný následování. Ty, kteří dosahují úspěchů, vydělávají mnoho peněz a vytvářejí pracovní místa, je třeba podporovat, nikoli trestat vysokými daněmi.“ Zapomněl dodat, že v jeho zemi se tento výrok vztahuje jen na Maďary.