Pavla Palaščáková: Nezkrotitelný Afghánistán

Afghánistán

Afghánistán

Nový důkaz, že celý svět nefunguje podle západních kritérií, přišel z Afghánistánu. Neznámí útočníci tam zastřelili vychvalovanou policistku Negaru, která v červenci převzala povinnosti po kolegyni Bibi, již potkal stejný osud.

Zabijákům se nelíbí, že jsou do policejního sboru i jiných funkcí přijímány ženy, Bibi prý dokonce vyhrožovali její příbuzní. Jen pár dní před vraždou Negary známá humanitární společnost Oxfam kritizovala, že na devadesát devět policistů v zemi připadá pouze jedna policistka, a Afghánky se tak bojí hlásit zločiny. Její zpráva odsuzuje, že se s ženami v bezpečnostních složkách zachází nerovně. Některé prý místo pořádné práce musí vařit čaj nebo psát na stroji.

Kdo je zděšen předvolebními průzkumy, může se nechat ukolébat tvrzením slovenského premiéra Roberta Fica, že jsou všechny zfalšované. „Focus se před tím, než zveřejní průzkum, jde poradit do centrály KDH, jestli je ten průzkum v pořádku. Když chcete jakýkoli odhad, jděte do MVK a oni vám ho udělají takový, jaký chcete,“ řekl. Zřejmě se mu nelíbí, že by ho podle první nařčené agentury zvolilo za prezidenta jen 38 procent voličů. To by na vítězství v ruském stylu zdaleka nestačilo a Fica by tak čekalo potupné druhé kolo.

Kuriózní zpráva přišla z Korejského poloostrova. Jihokorejci zastřelili muže, jenž se pokusil dostat do KLDR. Neznámý prý skočil do řeky Imdžin a přes výzvy vojáků, ať se vrátí na jih, sveřepě plaval na sever. Proč, už se bohužel nedozvíme.