Pavla Palaščáková: Skromností k ruské velikosti

Rubl v reakci na nejnovější dění na Ukrajině dál oslabil.

Rubl v reakci na nejnovější dění na Ukrajině dál oslabil. Zdroj: ctk

Rusové, kteří se v důsledku propadu rublu a sankcí potýkají s vysokými cenami potravin a nedostatkem zboží, dostávají od prominentů moudré rady, jak situaci zvládnout. „Méně jezte,“ vzkázal jim představitel vládního Jednotného Ruska Ilja Gaffner.

Podotkl, že během oslav Nového roku a Vánoc se beztak všichni nasytili dost, a nyní je čas na sportovní aktivity. Podle Gaffnera by měli lidé hledat inspiraci v nejhorších obdobích historie země, a že jich bylo. „Jsme Rusové, kteří přežili hlad a zimu,“ konstatoval.
Patriarcha Kirill zase nabádal páry, aby kvůli krizi neodkládaly založení rodiny, protože Rusové nebyli nikdy bohatí.

Patrně s nejlepší radou, jak překonat těžké období, přispěl senátor Igor Černyšev, jenž Ruskám doporučil používat místo rtěnky červenou řepu. „Naše ženy stejně vypadají lépe v prádle z moskevské továrny, než ve francouzském,“ povzbudil strádající obyvatelky.

Kuriózní vládní tandem

Na internetu se objevil výstižný vtip o povolebním jednání levicové Syrizy a pravicových Nezávislých Řeků: „Nemám rád úsporná opatření.“ „Ani já ne.“„Dojednáno.“ V Řecku tak vznikl kuriózní vládní tandem stran libujících si v konspiračních teoriích o utlačovaném Řecku, nevinné oběti mezinárodního komplotu.

Lídr Nezávislých Řeků Panos Kammenos například tvrdí, že Evropě vládnou němečtí neonacisté. Analytici doufali, že nutnost vytvořit koalici, může politiku Syrizy kultivovat. To ale hodně podcenili možnost výběru na svérázné řecké politické scéně.