Pavla Palaščáková: Slovenská volba

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Vždy mi přišlo absurdní, že malá parlamentní demokracie jako Slovensko volí hlavu státu přímo. Mé potměšilé úvahy o číchsi neustálých komplexech méněcennosti a snaze všemožně si dokazovat kontrolu nad svým osudem vystřídal dojem, že teď jsou na tom Slováci líp. Není jasné, jak český kandidátský peloton prořídne, a tak zatím nemá smysl lkát nad srovnáním počtu a čitelnosti uchazečů.

Ale jen pro zajímavost. V poslední slovenské volbě se o úřad ucházelo sedm lidí, přestože komukoli stačí sehnat 15 tisíc podpisů, což je i s přihlédnutím k počtu obyvatel jasně snazší cesta k registraci. Šest z nich mělo podporu politických stran, ve třech případech parlamentních.

Souvisí to možná s tím, že Slováci neberou prezidentský úřad za příležitost přilepšit si k penzi, realizovat pozdně objevené touhy po moci či strhnout na sebe za každou cenu pozornost. Je pro ně srovnatelný s postem předsedy vlády. Důkazem budiž Iveta Radičová, jež si neúpěšnou účastí v minulé volbě otevřela cestu k premiérskému křeslu. Současný šéf kabinetu Robert Fico už dříve uvedl, že prezidentskou pozici považuje za největší výzvu pro politika.

David Klimeš: Prezidenta stejně vyberou velké strany

David Klimeš: Prezidenti do počtu

A zcela vážně se spekuluje o tom, že se o ni příště utká, byť to bude pouhé dva roky po jeho mimořádném triumfu v parlamentních volbách. Nelze však vyloučit, že se za jeho úvahami skrývá chladný kalkul. Fico je na vrcholu popularity a stát se v roce 2014 prezidentem pro něj bude jistě snazší než v roce 2016 obhájit premiérský post.