Pavla Palaščáková: Věčný čekatel na trůn

Švédský král Carl XVI. Gustaf

Švédský král Carl XVI. Gustaf Zdroj: CC BY 2.0: Bengt Nyman

Na evropských dvorech v posledních měsících propukla nebývalá abdikační horečka. Po nizozemské panovnici Beatrix a belgickém králi Albertovi II. se vzdal trůnu i španělský král Juan Carlos. Novináři tipují, kdo bude dalším vznešeným důchodcem. Favoritem je Carl XVI. Gustaf. Mnoho Švédů si přeje, aby se žezla ujala jeho dcera Victoria.

Šance, že se vlády vzdá osmaosmdesátiletá britská královna Alžběta II., je podle všeobecného názoru nulová. Windsorové prý míní, že jedna dobrovolná abdikace v historii bohatě stačila, a královna věří, že má titul od Boha. Média zdůrazňují, že britské panovníky nepřimělo v minulosti k odchodu ani šílenství. Pětašedesátiletý princ Charles je tak terčem vtipů i soucitu.
„Cítím za prince z Walesu lítost, čeká a čeká, zatímco jeho matka vypadá lépe a lépe,“ uvedla nedávno autorka knihy o Alžbětě Sarah Bradfordová.

Nedostatek empatie a politické prozíravosti projevili v neděli separatisté na východě Ukrajiny. Na Den dětí uspořádali shromáždění na Leninově náměstí v Doněcku, aby upozornili na údajné vládní útoky proti civilistům.

Na závěr začali rozdávat cukrovinky, které údajně vyrabovali v tamním skladu. Neuvědomili si však, že jsou to výrobky značky Roshen, jejímž majitelem je nastupující prezident Petro Porošenko. Matky to vzaly jako provokaci, začaly kopat do krabic, dupat po „krvavých sladkostech“ a vzbouřencům nadávat. Poznámky, že na původu bonbonů nezáleží, ozbrojencům nepomohly. Tak se z místa raději rychle klidili.