Petr Horký: Dvojí vítězství kancléřky Merkelové

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Kdo se včera díval na televizi, mohl kolem poledne spatřit poslední dobou zřídka vídaný úkaz – úsměv na tváři Angely Merkelové. Došlo k němu v budově Spolkového sněmu ve chvíli, kdy jeho místopředseda Wolfgang Thierse oznámil, že rozšíření evropského záchranného fondu (EFSF) schválila většina 523 hlasů.

Další důvod k radosti přišel po zveřejnění údajů o tom, jak kdo hlasoval. Tehdy se Merkelová dozvěděla, že pro zvedlo ruku 315 vládních poslanců z 331. Toto číslo bylo pro kancléřku hodně důležité. Znamenalo totiž, že jí v 620členném Bundestagu nezachránily hlasy opozice. Pro Merkelovou to byla dvě zásadní a velmi provázaná vítězství.

To první se čekalo, protože podporu eurovalu slíbily i nejsilnější opoziční strany – proevropští sociální demokraté a Zelení. Toto vítězství přinese prospěch hlavně oslabenému euru.

Druhé vítězství, ač z pohledu Evropy nedůležité, přinese prospěch kancléřce. Že rozšíření EFSF získá takzvanou kancléřskou většinu, tedy že prostou většinu ve sněmu zajistí hlasy vládních poslanců, totiž nebylo nic samozřejmého. Magická hranice 311 poslanců stále platí jako důkaz autority úřadujícího předsedy vlády. A důkaz autority je přesně to, co nyní Merkelová potřebovala jako sůl, protože počet rebelů v CSU a FDP stoupal.

Schvalování záchranného valu, do nějž Německo jako největší ekonomika EU přispěje částkou 211 miliard eur, provázela zvláštní schizofrenie. Samotnému hlasování předcházely proslovy poslanců. Při poslechu tvrdých ataků na adresu vlády ze strany socialistů a Zelených získal divák pocit, že levice euroval nemůže ani cítit. Pravice a levice si to rozdaly bez rukaviček, aby pak spořádaně hlasovaly pro. Opozice má totiž hodně výhrad, lepší řešení ale nikoli. Euroval je teď i pro ni nejmenším zlem.

Nikdo přesně neví, jestli je právě toto správná cesta k záchraně eurozóny. Nevědí to obyčejní občané, neví to ani většina poslanců. Nezbývá jim než věřit, že ministr financí a jeho tým vědí, co dělají. Jenže ani Wolfgang Schäuble nedokáže teď německým daňovým poplatníkům zaručit, že oněch 211 miliard ještě někdy uvidí.

Jak napsal pozorovatel časopisu Spiegel, Merkelová a rozjaření koaliční zákonodárci, kteří ji po vyhlášení výsledků obklopili mávajíce svými hlasovacími průkazy, vypadali jako nadopovaní. Jejich euforie ale nemusí trvat dlouho. V následujících měsících čekají vládu další dvě hlasování související se záchranou eura – druhý řecký bailout a permanentní mechanismus, který nahradí EFSF. A euroval zase čeká hlasování ve slovenském parlamentu, kde ho nechce podpořit jedna z koaličních stran.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.