Podpora Hofera značí hlubokou nespokojenost voličů, míní německý tisk

Norbert Hofer

Norbert Hofer Zdroj: ctk

Téměř 50 procent hlasů v prezidentských volbách pro kandidáta populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera ukazuje na hlubokou nespokojenost rakouských voličů se zavedenými stranami. V komentářích to uvádějí německá média a upozorňují, že Hoferovu těsnou prohru s Alexanderem Van der Bellenem nelze považovat za oslabení FPÖ. Varují také před posílením populistické Alternativy pro Německo (AfD).

„Podpora pro FPÖ v Rakousku je symptomem hluboké frustrace z etablovaných stran. V sousední zemi není velká koalice ÖVP (lidovců) a SPÖ (socialistů) žádnou výjimkou, ale trvalým stavem. Občané toho měli očividně dost,“ uvedl server Spiegel Online.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) podotýká, že bývalý šéf rakouských Zelených Van der Bellen zvítězil jen proto, že se za něj postavila široká koalice spojená pouze snahou zastavit kandidáta FPÖ za každou cenu.

„Hoferově polovině voličů může výsledek voleb pomoci. Budou ho vnímat tak, že slábnoucí 'establishment' jen s posledním pochybným vypětím sil dokázal zadržet pochod FPÖ do nejvyšších státních úřadů,“ napsal list.

Podle deníku Tagesspiegel byl konečný rozdíl mezi oběma kandidáty tak malý, že lze říct, že Van der Bellen vyhrál jen náhodou. „Proto je taky oprávněný pocit triumfu u FPÖ, jejíž šéf (Hans-Christian) Strache mluvil o tom, že v každém případě vyhráli,“ napsal list.

Přečtěte si profil poraženého kandidáta Hofera:

FAZ upozorňuje, že k Hoferovu velkému volebnímu zisku přispěla uprchlická krize. „Voliči mají pocit, že v tématu imigrace jim velké strany nerozumějí a jen je označují za xenofobní hlupáky,“ uvedl list. „Tito lidé pochopitelně nemají radost z neúspěchu imigrační politiky, ale naopak strach z něj. Bojí se, že pohádkové plány na integraci nevyjdou,“ napsal deník.

Podle něj se Německo musí připravit na stejné posílení populistů, k němuž došlo v Rakousku, pokud politici nezačnou brát obavy lidí vážně. „Pokud to CDU a SPD konečně nepochopí, pak mohou i ony zažít modrý zázrak - sice ne v prezidentské volbě, ale v příštích volbách do Spolkového sněmu,“ varoval deník před vzestupem AfD, jejíž tradiční barva je stejně jako u FPÖ modrá.

Podle Spiegel Online je situace v Německu jiná než v Rakousku, protože německá politická scéna je pestřejší a AfD v ní jako nová strana nemá tak pevné postavení, jako zavedená rakouská FPÖ.

„Přesto by se ale nemělo spoléhat na to, že se fenomén pravicového populismu v Německu vyřeší sám od sebe. AfD už je zastoupena v osmi zemských sněmech a její podpora v průzkumech se pohybuje nad deseti procenty,“ upozornil server.