Pohledem Aleny Vitáskové: Jak se vyznat ve fakturách za energie

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Alena Vitásková
Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka
Alena Vitásková
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková vystoupila 3. března v Praze na tiskové konferenci ke změnám tarifního systému plateb za elektřinu.
Alena Vitásková
10
Fotogalerie

Většinu odběratelů po obdržení faktury zajímá nedoplacená nebo přeplacená částka. Z čeho ale konečný součet na faktuře vychází? Je správně? Jak se v tom vyznat? Je možné faktury meziročně porovnávat a na základě toho změnit dodavatele? Pro srovnávání a přehled je nejlepší ceny rozdělit na část fixní, tedy ty, které nezávisí na výši spotřeby, a ceny variabilní – závislé na spotřebovaném množství energie.

 Tarif a spotřebu tak lze srovnávat meziročně a například porovnávat i s kalkulačkami nabídek dodavatelů elektřiny a plynu. Na webu ERÚ je také kalkulačka pro kontrolu faktury za elektřinu. Pro mnohé zákazníky je těžké se ve všech číslech na faktuře vyznat.

Navíc faktura většinou zahrnuje dvě zúčtovací období, protože na přelomu roku se ceny mění. ERÚ proto upravil vyhlášku o vyúčtování tak, aby hned na první straně byly shrnující tabulky, v nichž jsou platby přepočteny jednotkově: fixní za měsíc, spotřeba za kilowatthodinu.

Odběratel v tabulkách najde i počáteční a konečný stav elektroměru/plynoměru, takže pokud si tento údaj v den odečtu zaznamená, měla by nastat shoda.

U plynu navíc najde hodnoty v metrech krychlových, protože hodnota v kilowatthodinách na plynoměru není, tudíž by nebylo s čím srovnávat. ERÚ také chtěl, aby zákazník na fakturách našel i datum ukončení smluv dodávek energie.

Termín ukončení totiž není ze smlouvy zcela jasný. Legislativní rada vlády to však neumožnila.

Úřad dál usiluje o to, aby v budoucnu faktury obsahovaly i datum ukončení smlouvy. Nová úprava faktur v lednu slaví půl roku a snad alespoň některým ze zákazníků ulehčuje život.

Autorka je předsedkyní ERÚ