PPF s chutí pokouší zaběhlé pořádky v tuzemském bankovnictví

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Byznys nejbohatšího Čecha Petra Kellnera má svůj počátek v privatizaci národního hospodářství po pádu socialismu v roce 1989. Skupina PPF vznikla v roce 1991 jako investiční fond, jehož první významnou a také nejlepší akvizicí bylo získání podílu v České pojišťovně.

Úspěch této investice byl odrazovým můstkem k dalšímu rozvoji skupiny, která se v současnosti zaměřuje především na spotřebitelské financování, pojišťovnictví, bankovnictví a obchodování s nemovitostmi. Své působení PPF postupně rozšířila na Slovensko, do Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu, Kypru, Běloruska, Vietnamu nebo Číny. Nově se chystá na Filipíny
V roce 1997 vznikla v Česku vlajková loď finančního byznysu PPF – společnost Home Credit, která se specializuje na spotřebitelské financování.

Home Credit jde do světa

Na konci devadesátých let minulého století a po roce 2000 pak Home Credit postupně expandoval do světa. Právě přes něj působí PPF ve všech výše uvedených zemích. V tuzemsku byla v roce 2000 jednou z prvních společností, které uvedly na trh úvěrové karty. O něco později začala nabízet také hotovostní úvěry. Home Credit stál rovněž u vzniku sdružení Solus, které provozuje pozitivní a negativní registr klientských informací.

U Home Creditu se ale podikání PPF ve finančních službách nezastavilo a v roce 1999 vstoupila přes Českou pojišťovnu majetkově do tehdejší Expandia Banky. V ní získala v roce 2000 majoritu a do roku 2005 navýšila svůj podíl až na sto procent. To už banka nesla jméno eBanka. V červenci 2006 ji i s téměř tisícovkou zaměstnanců koupila rakouská bankovní skupina Raiffeisen International. O dva roky později byla dokončena fúze eBanky s českou Raiffeisenbank. Definitivní tečkou za eBankou byl v lednu 2009 zánik jejího bankovního kódu 2400. Dodnes je eBanka považována za průkopníka internetového a přímého bankovnictví v Česku.

U PPF určitě neplatí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Ani ne pět let po prodeji eBanky se skupina pustila do budování další retailové banky.

Air Bank vzniká na zelené louce

V loňském roce tak vznikla Air Bank, kterou PPF na rozdíl od eBanky buduje takzvaně na zelené louce. O propojení nové banky se společností Home Credit svědčí její personální vazby. Bývalý ředitel Home Creditu Erich Čomor se stal prvním generálním ředitelem Air Bank. Ta se rozhodla prorazit s konceptem jednoduchého přímého bankovnictví v kombinaci s vlastní pobočkovou sítí. Pobočky zařízené v nekonvečním designu mají otevřeno až do večerních hodin a ty v obchodních centrech i o víkendech.

Air Bank se v prvním roce zaměřila na přilákání vkladů. Díky značnému přeplácení hodnoty peněz na spořicích účtech se jí dařilo nad očekávání dobře a během prvního roku nashromáždila na vkladech přes 40 miliard korun.

Teprve nyní začíná Air Bank nabízet půjčky, které by jí měly pomoci zhodnotit nashromážděné vklady.

Otázkou zatím zůstává, jaké záměry má s Air Bank Petr Kellner a další akcionáři skupiny. Nebylo by velkým překvapením, kdyby ji potkal stejný osud jako eBanku.

Privátní banka?

Zvláštní pozici má ve skupině PPF Banka, která o sobě mluví jako o privátní bance. Ve skutečnosti slouží převážně k financování projektů skupiny. PPF Banka vznikla z První městské banky, kterou v roce 2002 ovládla Česká pojišťovna. Mnoho pozorovatelů bylo překvapeno, že skupina v loňském roce obdržela od České národní banky bankovní licenci pro Air Bank, tedy již druhou banku ve stejné skupině.

PPF

odkdy se datuje historie firmy: 1991

kdo je majitelem: Petr Kellner

počet zaměstnanců: 70 tisíc (včetně firem, v nichž má PPF významný podíl)

v jakých zemích firma působí: Česko, Slovensko, Rumunsko, Rusko, Bělorusko, Ukrajina, Kazachstán, Čína, Vietnam, Indie, Indonésie

výnosy: 3,6 miliardy eur (zhruba 92 miliard korun, 2011)

hospodářský výsledek: zisk 216 milionů eur (zhruba 5,5 miliardy korun, 2011)

Air Bank začala poskytovat půjčky

Nové banky na lovu klientů. Návnada: levné půjčky