Předčasné volby? Spíše nebudou

ČSSD

ČSSD Zdroj: CTK

Může porážka vládních stran ve volbách do krajských zastupitelstev a Senátu znamenat i změnu vlády? Čelní sociální demokraté už premiéra Petra Nečase vyzvali, aby rezignoval. Otázka ale je, nakolik vážně je nutné toto prohlášení brát. Předčasné volby do Poslanecké sněmovny, ze kterých by vzešel jinak orientovaný kabinet, úplně vyloučit nelze. Výhodné by však nejspíš nebyly ani pro ČSSD.

Sociálním demokratům v krajských volbách oproti roku 2008 ubylo téměř 423 tisíc hlasů a stejně jako občanští demokraté i oni musí po uplynulém víkendu počítat s tím, že Česko už není zemí pouhých dvou silných politických stran. Komunisté by tak byli jediní, kteří by z předčasných parlamentních voleb profitovali.

Dvě hlavní strany vládní koalice, ODS a TOP 09, myšlenku předčasných voleb pochopitelně zcela zavrhují. Premiér Nečas zopakoval, že existuje jediný důvod pro konec existence jeho týmu – neschopnost zajistit sněmovní většinu pro rozpočtovou politiku. Tu sice momentálně nejvíc ohrožují poslanci ODS kritikou daňového balíčku a důchodové reformy, Nečas ovšem věří, že většinu v dolní komoře nakonec kabinet získá. Debakl ve volbách druhého řádu mu paradoxně dává za pravdu.

Doba je pro ODS zlá a občanští demokraté se v takových časech vždy dokázali semknout. Navíc vyjednávací týmy z obou táborů uvnitř ODS jsou nakloněny dohodě a také se k jistému kompromisu blíží.

Zhatit ho tak může snad jedině ministr financí Miroslav Kalousek. Místopředseda TOP 09/STAN možná teď svoji neústupnost ve věci daní přehodnotí. Ani jeho partaj v krajských volbách neoslnila. Nebyl to sice úplný propadák, na druhé straně – regionálních voleb se účastnila poprvé, a tak se jako úspěch dá vykládat jakýkoli zisk hlasů. Pokud jde o volební preference TOP 09 a Starostů do Poslanecké sněmovny, ty trvale klesají.

Sociální demokraté ovšem nepřestanou „tlačit na pilu“. Krajské volby je zbavily velkých obav z potenciální konkurence – Strany práv občanů, tedy zemanovců, a Paroubkovy strany Lev 21. Právě proto bude nyní nejdůležitější postoj ministra financí Kalouska. Bez jeho partaje socialisté a komunisté potřebné hlasy pro dohodu o předčasných volbách do sněmovny nemají.