Příští zachránce eura čeká více překážek

Německo

Německo

Německý ústavní soud v Karlsruhe podle očekávání rozhodl, že miliardový balík na záchranu Řecka a spol. je legální. Jakýkoli jiný výsledek by vyvolal naprostý chaos, dalo se tedy předpokládat, že soud unijní záchranný plán nezablokuje. Osmičlenná porota sice řekla „ano“, zároveň však i „ale“ – při jakýchkoli budoucích záchranných balících bude mít více moci parlament a méně spolková vláda.

I přesto si ale kancléřka Angela Merkelová zhluboka oddechla a spolu s ní i trhy – kurz eura vůči dolaru i burzu ve Frankfurtu poslal verdikt soudu nahoru. Soud se sešel z podnětu skupiny německých euroskeptiků tvořenou několika profesory ekonomie a poslancem vládní CSU Peterem Gauweilerem. Ti tvrdili, že finanční injekce zadluženým Řekům jsou protiústavní. Předseda soudu Andreas Voßkuhle jejich stížnost zrušil, varoval však, že ortel „nesmí být vykládán jako ústavní bianko šek pro další záchranné balíčky“.

Dodal, že kontrolu nad podobnými zásadními rozpočtovými rozhodnutími si musí ponechat Bundestag. Eventuální další injekce pro zadluženého člena eurozóny, ale i záchranu německých bank bude muset napříště projednat a schválit parlamentní rozpočtový výbor, což akceschopnost jakékoli záchrany dozajista zpomalí.

Ačkoli rozsudek ubírá pravomoci vládě, kancléřka Merkelová reagovala uvolněně. Ortel prý „absolutně potvrzuje“ její krizovou politiku vůči euru, řekla ve svém vystoupení v Bundestagu. Její proslov byl odložen, aby v něm mohla reagovat přímo na rozhodnutí soudu.

„Je to hvězdná hodinka parlamentu,“ řekl deníku Süddeutsche Zeitung ministr pro hospodářství Philipp Rössler. „Královské právo parlamentu rozhodovat o příjmech a výdajích státu bylo posíleno,“ řekla také jeho kolegyně z liberální FDP. Podle předsedy bavorské CSU Horsta Seehofera a dalších spíše odpůrců pomoci Řecku znamená ortel také jasné odmítnutí eurobondů neboli evropských dluhopisů.

Varovný prst ale vztyčil deník Financial Times Deutschland ve svém redakčním komentáři, když píše, že chtě nechtě soudci nepřímo předávají část odpovědnosti Evropské centrální bance. Ta může používat peníze bez ohledu na rozpočty. ECB však, a to zdůraznil ve svém projevu frakční šéf SPD Frank-Walter Steinmeier, nebude kontrolovaná parlamentem.

Slovenská vláda podpořila změny

Slovenská vláda souhlasila s dohodou představitelů eurozóny ohledně zvýšení pravomocí záchranného fondu (EFSF), který pomáhá zadluženým zemím. Materiál ale vyžaduje, aby ho schválil parlament, což kvůli nesouhlasu části koalice se zvýšením slovenské účasti ve fondu není jisté. Bratislava je ale pod tlakem Bruselu, který žádá co nejrychlejší ratifikaci dohodnutých změn ve fungování EFSF.