PROFIL: Zakladatel Fortuny začal u černých sázek

Předseda poroty Zlatá pecka 2012 Michal Horáček

Předseda poroty Zlatá pecka 2012 Michal Horáček

S jistou nadsázkou se dá říct, že počátky současné dvojky na tuzemském sázkovém trhu a největší sázkové kanceláře ve střední Evropě lze nalézt už na konci šedesátých let, kdy mladičký Michal Horáček, pozdější veleúspěšný textař a podnikatel, začal každou neděli dojíždět do pražské Chuchle na dostihy koní a jako bookmaker organizovat černé sázky.

Ačkoliv se Horáček výrazně angažoval při sametové revoluci, do politiky nevstoupil, ale hned na jaře roku 1990 se třemi dalšími společníky založil sázkovou kancelář Fortuna, a to ještě v době, kdy zákon s takovou firmou vůbec nepočítal. V devadesátých letech se Fortuna vypracovala k miliardovým tržbám a na pozici jedničky sázkového trhu. Tuto pozici ztratila až po začátku nového tisíciletí, kdy ji předstihl Tipsport.

Dalším milníkem se stal rok 2005. Tehdy Horáček a společníci prodali Fortunu, podle dostupných odhadů za sto milionů dolarů, investiční skupině Penta. „Když se prodá firma na vrcholu, je za ni víc peněz. My jsme Fortunu dovedli na vrchol našich schopností,“ řekl v roce 2004 týdeníku Profit Horáček k důvodům prodeje. Penta měla coby silná skupina síly i na to, aby firmu o šest let později dovedla na pražskou a varšavskou burzu.

Fortuna ale už nějakou dobu nespoléhá pouze na kurzové sázky. Loni hned získala nemalou část trhu se stíracími losy, jemuž léta dominovala nyní již zkrachovalá Sazka.

Od loňského července společně s Tipšestkou ukončily půlstoletí trvající monopol Sazky na číselné loterie, byť výraznější podíl v tomto segmentu zatím loterie Fortuna ani Tipšestka nezískaly. Větší výzvou než tipování šesti čísel ze 49 se ale jeví být přechod sázkařů k jakékoli formě on-line sázení přes internet včetně tabletů a mobilních telefonů, které roste v desítkách procent ročně.

Fortuna

odkdy se datuje historie firmy: 1990

kdo je majitelem: většinu drží skupina Penta

počet zaměstnanců: 3230

v jakých zemích firma působí: Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko

tržby: 409,3 milionu eur (asi 10,2 miliardy korun, 2011)

hospodářský výsledek: zisk 13,3 milionu eur (zhruba 330 milionů korun, 2011)

Jiří Bunda: Fortuna by se měla začít rozhlížet po dalších trzích

Martin Illner: Jdeme i do oblastí, které Sazka přehlížela