PROFIL: Živnost přerostla v největší hotelovou síť

EuroAgentur

EuroAgentur Zdroj: profimedia.cz

U zrodu největší tuzemské hotelové sítě EuroAgentur stál Viliam Sivek, který se vrhl na podnikání už v roce 1989. Než definitivně zakotvil v hotelnictví, zkoušel řadu jiných oborů. Dovážel například čaj z Jižní Ameriky nebo naopak vyvážel nanuky. „Po otevření hranic byl ale velký hlad po ubytování. Tam jsem viděl velkou příležitost,“ popisuje své začátky hoteliér.

Pronajal si proto ubytovnu národního podniku Energovod (původně konírnu) v Hostivaři, posléze ji koupil a přestavěl na hotel Selský dvůr. Následovaly pronájmy a rekonstrukce hotelů Kampa a Jasmín, aby se skupina postupně vydala i mimo Prahu.

Portfolio firmy se během let rozrostlo na více než čtyři desítky hotelů, většinu z nich EuroAgentur provozuje jako nájemce budovy. Sivek přitom dlouhá léta společnost vlastnil jako fyzická osoba, k založení akciové společnosti přistoupil až v roce 2005. Výkonným šéfem nové společnosti se tehdy stal Josef Bára, řídí hotelovou síť dodnes. Mimo akciovku zůstaly čtyři hotely, které Sivek dodnes vede jako živnostník.

Koncem roku 2010 Sivek firmu EuroAgentur Hotels & Travel prodal ruským podnikatelům. Transakce se uskutečnila na vrcholu krize, kdy v českých zemích prudce ubylo turistů. Společnost se proto po změně vlastnické struktury musela vypořádat se ztrátou, která kumulovaně přesáhla polovinu základního jmění.

„Po uzávěrce hospodaření za rok 2012 se kumulovaná ztráta výrazně sníží, stejně tak jsme v letošním roce splatili a ještě splatíme část půjček, které jsme čerpali v období krátce po změně akcionářské struktury,“ říká Bára. Do budoucna je přitom optimista. „Trh se v současné době narovnává,“ tvrdí.

Firma například chystá vstup na trhy zemí bývalého Sovětského svazu, chce rovněž expandovat do segmentu pětihvězdičkových hotelů, které zatím v portfoliu nemá. Dnes je její výkladní skříní 11 hotelů v centru Prahy, významně zastoupena je i v lázeňských městech a na horách. Její nedílnou součástí je cestovní kancelář zaměřená na příjezdovou turistiku. Jen loni s ní do českých zemí přijelo na 350 tisíc turistů.

EuroAgentur Hotels & Travel

odkdy se datuje historie firmy: 1989

kdo je majitelem: většinu drží Jurij Trofimov

počet zaměstnanců: 320

v jakých zemích firma působí: Česko, Slovensko

tržby: 414 milionů korun (2011)

hospodářský výsledek: ztráta pět milionů korun (2011)

Viliam Sivek prodal EuroAgentur

Viliam Sivek: Možná se příští rok část našeho národa přestěhuje do hotelů