Starý dobrý Miloš Zeman se vrací. Buďme ostražití

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK,

Prezident Miloš Zeman.
2
Fotogalerie

Prezidentovi se v péči lékařů ulevilo a vrátil se zpátky do povolebních jednání. Přesněji řečeno se jich začal účastnit, jednal s končícím premiérem Andrejem Babišem a nastupujícím Petrem Fialou. „Je to ten starý dobrý pan prezident,“ řekl Babiš, „Byl to Miloš Zeman, jak ho znám z dřívějška,“ dodal Fiala. To bychom měli, se jmenováním Fialy prý nebude problém. Přesto zůstává rozsvícených pár varovných kontrolek.

Babiš prohrál svou nejdůležitější partii za posledních pár let, když špatně přečetl karty rozdané Zemanovou náhlou hospitalizací den po volbách. Zeman ho odepsal, zdržovací varianta se jmenováním Babiše a pokus o případnou menšinovou vládu, lovení přeběhlíků a vládnutí v demisi je definitivně mimo hru. „Babiš čistí Hrad od Zemanových mužů,“ vykřikla premiérova MF DNES před necelými třemi týdny. S jistou porcí škodolibosti lze teď naopak říct, že Zeman a jeho muži čistí Strakovu akademii od Babiše.

„Starý dobrý Zeman“ je v hluboké defenzivě. Opozice, chystající se chopit moci ve státě, drží silné karty. Samotná dohoda pěti stran zajišťující sněmovní většinu by nestačila, vzpomeňme si na léto roku 2013. Ale je tu navíc hrozba aktivace článku 66 české ústavy, tedy zbavení prezidenta kompetencí pro neschopnost vykonávat úřad. To už je pro Zemana hrozba tak silná, že je proti tomu možné torpédování konkrétních ministrů čajíček. Za předpokladu ovšem, že opoziční koalice (jak se v tom už má člověk vyznat v situaci, kdy se vláda chová jako opozice, a od té se naopak čekají exekutivní kroky) neztratí ostražitost a nenechá si své karty vyrazit z ruky.

Video placeholde
Miloš Zeman a jeho nejdůležitější okamžiky • Videohub

Právě sem směřuje Zemanova strategie. Oslabit, rozložit, relativizovat. Základ byl položen rozhovorem pro Frekvenci 1, v němž Zeman působil jako státník, který si uvědomuje všechny souvislosti a je nečekaně vstřícný a pokorný. Až na drobnosti, samozřejmě, viz jeho lživá urážka kněze Tomáše Halíka, který mu prý přeje smrt. Nebo nemístné vtipkování o tom, že už měsíc, na jednotce intenzivní péče, nekouří. Celá ta hra na vstřícnost má jediný cíl: nepřijít o úřad a kompetence.

Zajímavé je načasování v situaci, kdy víme, že se na zprostředkování rozhovoru podílel hradní právník Marek Nespala. Usoudit z toho můžeme, že rozhovor skutečně byl v hradním zájmu, a můžeme se ptát, v jakém. Představa, že pro aktivaci článku 66 existuje silná a pevná sněmovní většina, může být do značné míry iluzorní. Je tu proti původnímu lékařskému posudku, podle něhož Zeman není v tuto chvíli schopen vykonávat své povinnosti, ještě revizní konzilium. Ani podle jeho první zprávy na tom Zeman není dobře, konečné slovo bude ovšem na politicích.

Ve sněmovní stoosmičce je jistě tvrdé jádro, ale také měkká část ochotná slevit. Právě na ni míří nejnovější strategie Hradu. Budou zaznívat tyto argumenty: Prezidentův zdravotní stav se zlepšil, a až se vrátí do Lán, bude moci základní agendu vykonávat. Také proto Zeman oznámil, že se vládu chystá osobně jmenovat v Lánech. Podpůrný argument pak bude, že je to přímo zvolený prezident dvou a půl milionu voličů.

Pro Petra Fialu to není snadná situace. Pokud ztratí ostražitost a na chvíli kartu číslo 66 odloží, těžko se k ní pak bude vracet. Hrát by ji měl hned, nebo pak mlčet navždy