Rok 2023 se na finančních trzích ponese ve znamení růstu aktiv

„Příležitost k nákupu tkví teď zejména v tom, že je možné nakoupit kvalitní akcie za velmi dobrou cenu. ,“ píše Tadeáš Chmelíček.

„Příležitost k nákupu tkví teď zejména v tom, že je možné nakoupit kvalitní akcie za velmi dobrou cenu. ,“ píše Tadeáš Chmelíček. Zdroj: Midjourney

V předchozích letech si ekonomika a potažmo i kapitálové trhy prošly nejednou zkouškou. Zásadní změny přišly už s covidovou pandemií. Negativní důsledky pro zahraniční obchod a rozvíření nejistot na trzích loni zapříčinil ruský vpád na Ukrajinu a na většinu populace těžce dopadala také energetická krize. Právě ta v kombinaci s vysokou inflací změnila dosavadní ekonomickou realitu. Ekonomiky zpomalují, hluboké recesi se ale té tuzemské nejspíše podaří vyhnout. I přesto reagovaly trhy na rostoucí obavy velmi negativně a většina aktiv zaznamenala v minulém roce razantní poklesy. Korekce na trzích ale přinesly investiční příležitosti, které za uplynulé roky nebyly zcela běžné.

V minulých deseti letech se propadly výnosy dluhopisů na historická minima. Jejich dlouhodobé roční výnosy se pohybovaly v řádu několika málo procent, což přirozeně vedlo k tomu, že dluhopisy a dluhopisové fondy ztrácely na popularitě. V posledních měsících se ale tržní situace výrazně změnila, a to právě díky zvýšeným úrokovým sazbám, ke kterým centrální banky přistupují s cílem snižování inflace. 

Po turbulencích na trzích se tak objevuje příležitost, jak i u dluhopisů dosáhnout zajímavého výnosu. Konkrétně jedny z nejlepších výnosů ve vztahu k riziku se aktuálně nabízejí u fondů se zaměřením na české dluhopisy, které nabývají zhodnocení do splatnosti přesahující i pět procent ročně. Staronovou výhodnou investicí jsou také dluhopisy s velmi dlouhou dobou splatnosti, u nichž se očekává velký nárůst tržní ceny během budoucího snižování úrokových sazeb.

Z(a)tracená čísla: Investice

Video placeholde
Investice v časech krve a slz. Válka přesměrovala peníze na nové adresy • Videhub

Na komplikovaném trhu se dokázaly dostat do role investiční příležitosti také nové fondy krátkodobých investic zaměřující se na repo operace ČNB. Majetek u tohoto typu fondu se úročí aktuální repo sazbou. Výnos je proto úměrný úrokové sazbě po odečtení příslušných nákladů, v současnosti se pohybuje kolem šesti procent. Ve spojení s minimální rizikovostí jsou proto zajímavou alternativou k běžným spořicím účtům. 

Akciové trhy reagovaly před nedávnem poměrně razantně na blížící se obavy z globální recese. V praxi se to u většiny akciových indexů projevilo korekcí v řádu desítek procent. Příležitost k nákupu tkví teď zejména v tom, že je možné nakoupit kvalitní akcie za velmi dobrou cenu. Taková situace ale nebude trvat dlouho.

Přicházející makroekonomická data a pozitivní prognózy začínají opět velmi ovlivňovat náladu na trzích. A to je signál, že se tento trend brzy zase otočí. Poslední měsíce přinesly největší výkonnost u evropských akcií, které se nyní přiblížily hodnotám z konce roku 2021, kdy dosahovaly svého historického maxima. Jen o něco pomaleji roste tržní cena akcií z rozvíjejících se ekonomik, které se také v poslední době dostaly do rostoucího trendu.

Naopak americké trhy se aktuálně pohybují na hranici růstu a poklesu. Stále je ale možné najít zajímavé šance, jak investovat do nákupu velmi levných aktiv s vysokým potenciálem růstu v příštích letech. To platí i pro ty, kteří doposud vyčkávali, až se situace uklidní. I ti mají možnost nastoupit na trh za investorsky příznivých podmínek a svézt se tak na růstové vlně, která nás pravděpodobně čeká již v blízké době.

Autor je investičním analytikem společnosti Broker Consulting.