Šašek provokuje: Czexit? Jasně, bude líp

Šašek provokuje

Šašek provokuje Zdroj: Profimedia.cz

S blížícím se hlasováním o brexitu se stále častěji rojí články a ankety o jeho české obdobě. I tady se vyprofilovalo asi pět procent ostrých zastánců czexitu a zhruba pět procent zastánců setrvání. Tradičním devadesáti procentům to je jedno, protože televize hraje a plastový zlevnilo. Šašek je jasně pro setrvání a rád by předestřel jeden komplexní argument.

Tím je ekonomické napojení na Evropskou unii. Možná to mnohé šokuje, ale přes řadu sympatických pokusů vyvážet cokoli do nejrůznějších států se většina věcí smontovaných v Česku vyváží do EU a totéž platí i pro tu hrstku statků v Česku vyrobených. Opravdu si všichni ti zastánci czexitu myslí, že by se na tom nic nezměnilo? Že by nikdo nechtěl oprášit termíny jako clo? A že by Česko mělo podobnou vyjednávací pozici jako Velká Británie nebo třeba Norsko?

Norsko je pro české exitisty vůbec problematické. Svrchovaný stát například podle Economistu dobrovolně zavedl 93 ze sta nejdražších regulací EU, aby mohl na unijní trhy. Něco podobného pak podle britského magazínu má i Švýcarsko – ano, ona tak vzývaná suverénní země a náš vzor. Takže suma sumárum je lepší být uvnitř a podílet se na rozhodování, než být mimo, nadávat, ale stejně muset přijímat stejná opatření.

Sami si poradit neumíme

Pak ještě jedna poznámka, řekněme filozoficko-historická. Neutěšený stav českého hospodářství kritizovaný zatím jen levicovými ekonomy (ale oni se ti pravicoví také jednou proberou) jasně ukazuje, že si sami neumíme poradit a dokážeme fungovat jen ve větších celcích. Rádi vzpomínáme na světlé body v minulosti, mylně především na první republiku. Tehdejší hospodářský zázrak vyrostl na rozvalinách toho skutečně úspěšného, tedy toho, co nám vymysleli Rakušané.

Možná někdo rád vzpomíná i na to, jak jsme byli ocelářská velmoc v rámci RVHP, tedy toho, co nám zorganizovali Sověti. A teď se mentálně brodíme v bahně hlavně proto, že nám EU nedokázala vymyslet plán, jak být velkými uvnitř ní.

Na tom se ale jasně ukazuje, že problém není v EU, ale v nás. Takže se jen modlemež, ať tady referendum o czexitu nikdy nikdo neschválí.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí