Šašek provokuje: Ty děti...

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Ahoj, šašku, říkali jsme si s Vašíkem a Jindrou od nás z druhé bé, že bys nám mohl pomoci na titulní stránku celostátního děníku. Všichni tři chceme, aby česká vláda odmítla smlouvu o rozpočtovém paktu. Myslím, že by se nám povedlo přemluvit ještě pár holek od nás a Marcel z áčka by nás prý podpořil. Nepomohl bys nám nějak? Petr, 9 let

Milý Péťo,
správně hádáš, že by se vaše aktivita v jiných médiích dostala na prioritní pozice, u nás však jde jen do této rubriky na poslední stránce. Je hezké, že se zajímáš o své okolí. Nicméně brzy pochopíš, že svět takto nefunguje, ať si to přeješ sebevíc. Je mi jasné, že ti tato informace způsobí trochu šok, protože filmy i zpravodajství tě přesvědčují o opaku. Ale demokracie vskutku neznamená, že můžeš mít názor na všechno.

Jistě, Tomáš, Jiřinka, Michael a jejich kamarádi z áčka i béčka jsou přesvědčeni o opaku. Mnohokrát do měsíce se vyslovují ke každému světovému zaškobrtnutí a dokážou k němu zaujímat stále nové (a přitom pořád stejné) morální stanovisko. A činí tak nejspíš v dobré víře, protože v době, kdy byli oni ve druhé třídě, to bylo správné. Dnes je doba trochu jiná, vyvstaly mnohem komplikovanější problémy, které již správným morálním hlediskem jedinec nevyřeší. Tomáš, Jiřinka, Michael a spol. si toho nejsou vědomi, stejně jako vy dnes ve druhé bé a Marcel z áčka.

Ale neboj, jistě z tebe vyroste nějaký odborník, který bude moci řešit problémy lidstva. Kdyby bylo nejhůř, je dost pravděpodobné, že i v době tvé dospělosti česká společnost stále dospělá nebude. A pořád zde bude dost početná skupina dětí, které si budou termíny občanská společnost a demokracie vykládat po svém a budou zaujímat morální stanovisko i k tomu, jestli sluníčko vychází na východě nebo že právě sněží.

Tvůj šašek

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí