Šašek provokuje: Vrací se srdcař, nebo další kydač hnoje?

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Vracej se, srdcaři… jízlivě komentoval jeden můj kolega návrat Ivánka „kamaráda“ Horníka do českého fotbalu. Zatímco tento comeback glosoval a komentoval snad každý, druhého si nevšímá takřka nikdo, přitom jde o mnohem významnější událost. Vladimír Železný se totiž znovu pouští do televizního byznysu.

Nebudu zde skloňovat jeho jméno v nelichotivých kauzách, kterých se od roku 1994 zúčastnil, stejně jako netřeba hledat nějaké další nové významy v jeho politické kariéře. Nic z toho není důležité; vztah českého televizního průmyslu a Vladimíra Železného je dostatečně nosný.

Je zcela jedno, jakou konečnou podobu bude mít jeho úřadování ve snad letos spuštěné TV Pohoda. Každopádně bude dost zajímavé sledovat, jak tuto stanici bude profilovat. V roce 1994, když spouštěl Novu, diváci čekali na cokoli nového. Nova uspěla díky novým formátům a udržela si neuvěřitelnou sledovanost po celou dobu. Železný často navzdory diváckým preferencím a poptávce bránil proniknutí nebezpečné retrovlny, kterou symbolizovaly především tupé normalizační seriály.

Šašek o pirátství:

(Viz slavný skeč Zdeňka Izera parodujícího Železného odpovídajícího na otázku, zda bude Nova vysílat Ženu za pultem.) Dnes ale masa chce právě Ženu za pultem, Plechovou kavalérii a Druhý dech (tedy seriály, v nichž jde tu metaforicky, jinde doslova o hovno). Opravdové novinky se zde buďto nevysílají, případně s velkým zpožděním, společným osudem je neúspěch, přinejmenším ve srovnání se sledovaností Inženýrské odysey.

TV Pohoda tak ukáže, jestli je Železný pořád srdcař (ve všech významech toho slova včetně toho ironického) a vsadí na moderní trendy, nebo jen dalším zaměnitelným kydačem hnoje na diváky, jehož největší intelektuální výkon bude řešit otázku, zda proti Ordinaci nasadit Malý pitaval z velkého města nebo obludnou Cukrárnu.

…někdo ty nepříjemné věci říkat musí