Šéf Hongkongu má sjednocovat, zatím rozděluje

Nespokojenost. Nedávné zvolení nejvyššího představitele hongkongské samosprávy Leunga Čchun-jinga provázejí protesty. Má vřelé vztahy s Pekingem a panuje podezření, že je členem komunistické strany

Nespokojenost. Nedávné zvolení nejvyššího představitele hongkongské samosprávy Leunga Čchun-jinga provázejí protesty. Má vřelé vztahy s Pekingem a panuje podezření, že je členem komunistické strany Zdroj: reuters

Ani patnáct let, po které Hongkong patří Číně, nesmazalo rozdíly mezi obyvateli bývalé britské kolonie a „pevninskými Číňany“. Právě naopak, Hongkongčané si stěžují na to, že k nim čínské ženy jezdí rodit děti. Vadí jim také čínští zbohatlíci, kteří skupují nemovitosti, a ženou tak jejich ceny nahoru.

Je nepravděpodobné, že tyto nálady dokáže zastavit nový nejvyšší představitel samosprávy Leung Čchun-jing. Jeho nedávné zvolení provázejí protesty. Panuje podezření, že ho do funkce prosadil Peking.

„Lidé uvítali předání Hongkongu s otevřenou náručí. Ale jak šel čas, zjistili jsme, že jsme se prostě přestěhovali z jedné kolonie do druhé,“ vylíčila pocity obyvatel BBC spisovatelka Sü Si. Hongkong se formálně těší vysokému stupni autonomie, Peking má ve své moci pouze zahraniční a obrannou politiku. Obyvatelé regionu ale tvrdí, že se Čína vměšuje do jejich záležitostí a ovlivnila výběr nového správce.

Ten zatím není volen přímo, ale prostřednictvím speciálního výboru. Leung Čchun-jing, který se ujme úřadu v červenci, pochází z Hongkongu, ale má s Pekingem dobré vztahy. Panuje podezření, že je členem komunistické strany, i když to popírá. Obyvatelé Hongkongu budou v těchto dnech bedlivě sledovat každý krok jeho oficiální návštěvy Číny.

Nejde však jen o politický tlak. Hongkong po předání zaplavila vlna návštěvníků. Loni přijelo 28 milionů Číňanů, což je čtyřnásobek obyvatel regionu. Většina z nich míří za nákupy, protože v Hongkongu nejsou spotřební daně. „Cizinci“ se neomezují jen na elektroniku a luxusní zboží, zajímají je i nemovitosti. Podle Nomury skoupili loni Číňané třetinu hongkongských bytů. Lidé si stěžují, že tak jejich ceny stoupají na neúnosnou mez, od roku 2009 se vyšplhaly o 70 procent.

„Před třiceti lety byli pevninští lidé za křupany. A nyní jsou nejbohatšími lidmi v Hongkongu turisté z pevniny nebo investoři z pevniny,“ říká Gordon Mathews z místní univerzity. „Pro mnoho obyvatel je to šokující a znepokojivé. Myslím si, že je to skrytý důvod všech protestů, které nyní vidíme,“ dodal.

Obyvatele autonomie rozčilují i další věci. Například porodní turistika. Soud v roce 2001 v jedné kauze vynesl verdikt, že dítě narozené Číňanům má v Hongkongu právo na domov, i kdyby jeho rodiče byli turisté. To mu poskytuje i náŠéf rok na hongkongské vzdělání. Výrok vyvolal příliv žen, které do regionu přijíždějí rodit. Loni mělo 38 tisíc z 80 tisíc narozených dětí čínskou matku. Po stížnostech lékařů byly pro letošek stanoveny kvóty.

Vztahy kalí i drobné incidenty. Kvůli melaminové aféře čínské ženy vykoupily v Hongkongu sunar. Na YouTube se šíří video s lednovou ostrou hádkou hongkongského muže a čínské turistky, která se svým dítětem jedla v metru. Pozornost vzbudila i březnová rvačka mezi novináři.