Srbsko udělalo další krok do EU. Bude kandidátskou zemí

Srbský prezident Boris Tadić

Srbský prezident Boris Tadić Zdroj: reuters

Ministři zahraničí států Evropské unie souhlasí s udělením statusu kandidátské země Srbsku. Pro Srbsko je to výrazný krok směrem k unii a také uznání snah prezidenta Borise Tadiće (na snímku) a jeho vlády o odstranění překážek, které na této cestě ležely. Ať jde o spolupráci při stíhání válečných zločinců, či reformy v oblasti justice. Bolavým místem zůstávají vztahy Srbska a Kosova. Přesto se komentátoři dívají na srbský vývoj s nadějí.

SME: Balkánská řešení

Asi to nebyl záměr, ale Balkán opět udělal vše pro to, aby nám připomněl, že zůstává sudem střelného prachu, vůči němuž je třeba postupovat velmi opatrně. Rumunsko zrovna nepatří mezi země s příkladnou menšinovou politikou, o to zábavnější proto bylo, jak odhodlaně se snažilo zabránit Srbsku v získání kandidátského statusu s poukazem na ochranu práv národnostních menšin v Srbsku. I přes odpor Bukurešti Srbsko na kandidátský status asi dosáhne, což je jistě dobré pro vnitropolitický vývoj před květnovými volbami. Hrozba návratu nacionalistů k moci je hlavním faktorem, který Brusel zohlednil při rozhodnutí, že se zatím spokojí se skromným pokrokem při urovnávání vztahů Srbska a Kosova. Jejich hloupé spory připomínají osud samostatné Makedonie, která dlouho živořila jen pod jménem Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Řecký nacionalismus léta komplikoval život sousednímu státu jen proto, že nosil jméno spjaté i s řeckými dějinami. Na dnešním stavu Řecka se přitom podepsalo i to, že jeho politici a občané řešili podobné hlouposti namísto skutečných problémů země. Bylo by fajn, kdyby se z řeckého příkladu Srbové i unie ještě včas poučili.

The Christian Science Monitor: Pro Srby má Evropa stále cenu

Srbsko má umetenou cestu k tomu, aby se stalo kandidátskou zemí pro vstup do Evropské unie. Tato zpráva přichází po mučivě dlouhých diplomatických jednáních a odkladech způsobených nedostatečnými pokroky v oblasti justice a normalizace vztahů s Kosovem. V samotném Srbsku byla zpráva přijata s uspokojením, ale ne s jásotem. Země se nepřipojí k unii dříve než v roce 2020 a do té doby bude muset projít složitým reformním procesem. Bude navíc nejspíš nucena uznat nezávislost Kosova. Zároveň stále není jasné, do jaké EU bude Srbsko vstupovat, vezmeme-li v potaz současnou krizi celého bloku. Přesto jde o velký úspěch prezidenta Borise Tadiće a jeho vlády. Zároveň jde o pozitivní signál pro celou zemi. Přes unijní potíže má členství pro Srbsko celou řadu pozitiv. Od evropských fondů, které mohou pomoci rozvoji země, přes pozitivní signál pro investory, které Srbsko velmi potřebuje, až po symbolickou hodnotu připojení, které Srby zařadí do demokratického mainstreamu a ukončí smutnou postkomunistickou a také krutou poválečnou kapitolu.