Stanislav Šulc: A vítězem se stává... televize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Po slabším létu se obrátky showbyznysu a kultury rozjíždějí naplno. Do kin vstoupí filmy, které se nejspíš poperou o Oscary, na pulty knihkupcům přistane hned několik potenciálních vánočních dárků, slavné hudební legendy se mohou přetrhnout, aby vydaly nejnovější nahrávky. Přesto bude mít navrch jediné médium – televize.

Nejmasovější z tradičních médií čeká vrcholné období v roce. Nové série spustí nejsledovanější seriály planety, jako jsou Simpsonovi, Griffinovi nebo Teorie velkého třesku. První dva jmenované dokonce čeká historická událost. Poprvé v dějinách televize se oba kreslené seriály protnou v jediné epizodě, kdy „Family Guy“ Peter Griffin a jeho skvadra navštíví simpsonovský Springfield. Že půjde o jeden z nejsledovanějších pořadů světových televizí letošního podzimu, není pochyb.

Ostatně nová stanice FXX před pár dny ukončila svůj maraton kompletních epizod Simpsonových v řadě, který trval neuvěřitelných 277 hodin. Aby toho nebylo málo, v listopadu se Simpsonovi propojí s jiným kultovním seriálem Futurama a vznikne další společná epizoda.

Snad tyto historické okamžiky někdy v příštím roce uvidí i čeští diváci. Ti se na podzim místo toho budou muset spokojit s několika seriály s Kateřinou Brožovou v hlavní roli, soutěží s nejhloupějším názvem všech dob (Kurňa, co to je?) nebo s hrozivými epizodami Růžovek, Cest domů a dalších parodií na formu televizního seriálu. Alespoň že Petr Dvořák v České televizi utrácí koncesionářské poplatky za solidní autorská díla. Snad cyklus České století a druhá série Cirkusu Bukowsky dopadne tak skvěle, jak naznačil loňský podzim. Pak by si letošní televizní podzim zachoval důstojnou tvář.

 

 

 

Asijské klapky. V Praze poprvé natáčeli Číňané