Stanislav Šulc: Kouzlo cen

Výroba sošek Oscarů

Výroba sošek Oscarů Zdroj: Profimedia.cz

Nominace na Oscary máme za sebou a před sebou měsíc a půl několika desítek klání, která dokonale předpoví vítěze cen americké filmové akademie.

Přesto se už v pondělí na webech a v úterních novinách dočtete, jak Oscary dopadnou. A to z jednoduchého důvodu – v Česku stále panuje vžitý omyl, že Zlaté glóby, které budou předány v noci z neděle na pondělí našeho času, jsou nejdůležitějším indikátorem šancí jednotlivých filmů na Oscary.

Glóby jsou sexy. Proslulá je jejich neformální atmosféra, šampaňské Moët, uvolněné hvězdy… a jen napůl úst se prohlásí, kdo vlastně o držitelích Glóbů rozhoduje – tedy asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu. Práce to musí být úžasná, o tom není sporu, ale jde o pisálky, jejichž vkus je vždy trochu jiný než preference skutečných filmových profesionálů (to ví i český pisálek o filmu z vlastní zkušenosti). A Oscary udílejí právě filmoví profesionálové.

Důkazů je spousta. V roce 2010 se novinářům líbily Děti moje, akademikům Králova řeč. O rok dříve v Glóbech Avatar porazil Smrt číhá všude, u akademiků tomu bylo naopak. V roce 2007 Oscary sklízelo drama Tahle země není pro starý, Glóby ovládlo Pokání. 2006: Skrytá identita (Oscary), Babel (Glóby), 2005: Crash (Oscary), Zkrocená hora (Glóby), 2004: Million Dollar Baby (Oscary), Letec (Glóby)… A to je jen posledních deset let.

Chcete-li si správně tipnout vítěze Oscarů, sledujte raději ceny jednotlivých profesních organizací v Hollywoodu (scenáristé, producenti, režiséři, herci…). Právě ti totiž dohromady dávají proslulou akademii.