Stanislav Šulc: Make Gangnam, Not War

Zpěvák Psy na tiskové konferenci. (Foto: Profimedia)

Zpěvák Psy na tiskové konferenci. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Server YouTube a tím i celá západní civilizace čeká velký mezník. Je velmi pravděpodobné, že bláznivý videoklip Gangnam Style od jihokorejského interpreta Psy ještě letos překoná hranici jedné miliardy zhlédnutí. Pro představu. Tím více než dvojnásobně převyšuje počet všech prodaných kopií sedmi dílů ságy Harryho Pottera. A lze se oprávněně domnívat, že málokterému filmu se dostalo tolik pozornosti za tak krátkou dobu.

Tvůrci tohoto fenoménu pochopili velmi smutnou pravdu o dnešku: čím hloupější produkt je, tím spíš jej lidé začnou jako vir šířit všemi dostupnými kanály. V tomto případě se pak definice slova hloupý mění. Ten klip vskutku ve světle hesla „hloupost je nová chytrost“ je chytrý až nevídaně.

Dokonce tak moc, až to ohromilo pana Pana Ki-muna, jenž chce tvůrce Gangnam Stylu angažovat do řešení globálního oteplení. (Jen připomeňme, že pan Pan Ki-mun razí tezi, že ve jménu dobré věci, například globálního oteplování, je třeba lhát.)

A je to venku, konečně známe recept generálního tajemníka OSN na všechno. V tomto týdnu chtěl třeba zažehnat další konflikt v Gaze. Úplně vidím Pana Ki-muna běhajícího po Západním břehu Jordánu, na disco rytmy tancuje country tanec (to je podstata Gangnam Stylu) a snaží se přinutit přihlížející izraelské vojáky a členy Hamasu zatancovat si na společném pódiu.

Všichni pak zahodí kulomety a granáty a za zvuků divého rytmu Gangnam Style si padnou do náručí. Takové video by asi nemělo takovou sledovanost. Na druhé straně by jeho existence byla důkazem o lepším světě, než je ten současný.

Automatický Jukebox sám z vaší skladby vyrobí nekonečný mix