Stanislav Šulc: Odvážná rozhodnutí

Čínský literární nobelista Mo Jen

Čínský literární nobelista Mo Jen Zdroj: Profimedia.cz

Stockholmská losovačka… Možná by se mohl prosadit nový vtip. Zněl by asi následovně. Není to poučné, zábavné, smysluplné a všechny to jen obtěžuje. Co je to? Nobelovka za literaturu. Asi by neuspěl stejně jako by v dnešní době neměla v soutěži se skutečnými literárními cenami uspět tahle každoroční stockholmská losovačka, při níž se neoceňují kvality literární, ale nějaké jiné, veřejnosti neznámé. Přesto na rozdíl od Wikipedie vítězství Mo Jenovi přejeme.

Kdy bude Goťák…

Radiožurnál velkolepě spustil webovky, kde si každý bude moci projet písničkový playlist na další dny. Veřejnou službu většího kalibru si už snad ani nelze představit. Opravdu někoho pálí, jak bude hudební dramaturg nasazovat ty tisíckrát provařené fláky? Netkví problém Radiožurnálu spíš v tom, že by tam ty zbytečné písničky vůbec nemusely být a místo nich by každý posluchač preferoval spíš kvalitnější zpravodajství?

Těšme se na Oskary…

Po delší době zase bude mít smysl sledovat předávání cen americké filmové akademie. Ceremoniálem bude provázet komik Seth MacFarlane. Ne že by nebyl vtipný, naopak. Problémem nemusí být ani jeho smysl pro humor, který je vyhrocený. Ale snad vůbec poprvé bude Oskary uvádět takřka neznámá tvář.

MacFarlane se totiž schovává za různé postavičky jako kreslený Peter Griffin ze seriálu Family Guy nebo mluvící plyšák Ted z filmu Méďa. Akademii je třeba pochválit za pořádnou dávku odvahy. Škoda, že jí často tolik neprojevuje ve výběrech vítězných filmů.