Stanislav Šulc: Samá překvapení

Ben Affleck - Argo

Ben Affleck - Argo Zdroj: E15

Když byly 10. ledna vyhlášeny nominace na ceny americké filmové akademie, bylo poměrně překvapením, že se snímek Bena Afflecka Argo nezařadil mezi favority. Naopak, 10. ledna se zdálo, že případné vítězství Arga by bylo ohromné překvapení.

Jak se ale stejně jako každý rok ukázalo, nominace jsou teprve prvním krokem a ke skutečným Oscarům je pak ještě dlouhá cesta. Affleckovo zábavné drama sklízelo cenu za cenou a nyní by bylo opravdu překvapivé, kdyby Argo Oscara pro nejlepší film roku 2012 nezískalo. Podobný veletoč takzvaná oscarová sezona za poslední léta nepřinesla. Na druhé straně předávání Oscarů bude mít po letech zase parádní náboj. Takže se už teď těšme na neděli.

Překvapení přináší také Česká televize, jejíž chystaný volný cyklus původních příběhů Nevinné lži je snesitelný. Zatím jsem viděl jen jednu povídku napsanou talentovaným Petrem Kolečkem, ale musím přiznat, že jsem byl mile překvapen tím, co se na obrazovce odehrávalo. Herci v čele s Tatianou Vilhelmovou a Vojtěchem Dykem pronášejí naprosto přirozeně zcela přirozené dialogy.

To jsme ve veřejnoprávní televizi již dlouho neviděli, protože doposud to bylo takové nepříjemné šustění papíru působící, jako by je natočili desetileté děti na mobily (pardon, iPady). Angažmá mladých talentovaných tvůrců, jejichž jména zatím jsou spíše zárukou kvality než apriorního úspěchu, je rozhodně dlouho nevídaná cesta.

Ale mohla by se vyplatit.

Argo: recenze filmu

Tatiana Vilhelmová: Je těžké přejít z manželského vztahu na přátelský, ale jde to