Tentokrát nedrží v hrsti Irové Evropu, ale Evropa Iry

Irské hlavní město Dublin, pohled na řeku Liffey

Irské hlavní město Dublin, pohled na řeku Liffey Zdroj: profimedia.cz

Zatímco v roce 2008 závisel na irském referendu osud celé Evropy, nyní budou Irové rozhodovat hlavně sami o sobě. Pokud nepřistoupí k fiskální unii, odříznou si tím přístup k evropským penězům. A právě ty drží zadluženého keltského tygra nad vodou.

Irové v referendu rozhodnou o tom, jestli se jejich země připojí k fiskální unii, která svým členům přikazuje rozpočtovou disciplínu, anebo jestli spolu s Velkou Británií a Českem zůstane venku. Kdyby se šlo k urnám dnes, Irsko by se k Fiskální unii přidalo.

Podle posledního průzkumu by „pro“ přistoupení do spolku hlasovalo 40 procent obyvatel, lístek „proti“ by vhodilo 36 procent lidí. Dvacet čtyři procent Irů zatím není rozhodnuto. Tyto nerozhodnuté chce premiér Enda Kenny přesvědčit, aby hlasovali pro.

Irové jsou dnes v jiné situaci než v roce 2008, kdy senzačně odmítli Lisabonskou smlouvu. Jejich „ne“ dnes nedrží v šachu zbytek Evropy – fiskální unie vznikne, ať budou Irové hlasovat jakkoli. Dramaticky se změnila i vyjednávají pozice Irů, jejichž ekonomiku, podobně jako tu Řeckou, od roku 2010 chrání před bankrotem záchranná půjčka z MMF a EU. Pokud by se Irsko k paktu nepřipojilo, odřízlo by si tím přístup k penězům z evropského záchranného fondu ESM.

„Zabránilo by nám to v získání druhé části záchranné pomoci. I kdyby druhý „bailout“ nebyl životně nutný, je to pořád levnější způsob, jak sehnat peníze, než hledat je na finančních trzích,“ řekl E15 Frank Barry, profesor ekonomie z dublinské Trinity College. „Už bychom pak nemohli jít pro peníze do EU. Ale stále bychom mohli žádat u Mezinárodního měnového fondu,“ upřesnil Barry.

Referendum o připojení se k hlavnímu proudu EU, který vede Německo a Francie, tak bude mít hlavně symbolický význam. V konečném důsledku to bude referendum o tom, jestli zelený ostrov chce zůstat členem eurozóny.

Kenny, předseda proevropské strany Finne Gael, se chtěl referendu vyhnout, ale nejvyšší soud, který rozhodl jinak. Je dost závažná na to, aby o ní hlasovali občané, oznámil v úterý odpoledne. Zastánci referenda to vítají: evropští politici se alespoň dozví, jestli jejich plány o užší politické unii sdílejí i řadoví občané.

Na rozdíl od referenda o Lisabonské smlouvě se však tentokrát bude hlasovat jen jednou. Žádné opakování nebude, upozornil Kenny. Plebiscit má proběhnout v květnu nebo v červnu.