Tereza Zavadilová: Book of Mormon

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: profimedia.cz

Souhlasím s názorem části ekonomů, že Americe by v současné situaci – alespoň krátkodobou euforií – pomohlo vítězství republikánů s jejich odlišnými recepty na boj s krizí. To by ale jejich kandidát býval nesměl být mormon. Asi největší moc ve světě by se koncetrovala do rukou člověka, který věří úplným bludům.

Pár drobností z věrouky: toto náboženství, vzniklé v roce 1830, například až v roce 1978 přijalo černochy (protože černá kůže je podle Book of Mormon trest za hříchy předků).

Není divu, že černí Američané Romneyho nevolili. Že toto hnutí, považující se za jediné pravé křesťanství, nemá ani mnoho příznivkyň, bude nejspíš souviset s tím, že ortodoxní mormoni dosud pěstují polygamii. Na mormonské teologii je ale nejlepší toto: všichni Indiáni jsou původem Židé, Ježíš bydlel v Americe a teplé nápoje jsou skrznaskrz špatné. Nový Jeruzalém vznikne, až Ježíš z masa a krve sestoupí do Missouri. Bohů je několik a každý má svůj vesmír. A každý mormon může mít svou planetu.

V Americe volby, v Česku rozpočet

Stalo se folklorem, že se politická scéna štěpí nad drobnými položkami z rozpočtu, který je ovšem postaven na brutálně optimistickém odhadu vývoje ekonomické situace. Rozdíl v prognózách vývoje HDP z dílny ministerstva financí a realitou činí obvykle několik procentních bodů (mnoho miliard korun). Je to, jako kdyby si nějaká rodina zvýšila své útraty pro další rok s vizí, že se všem členům zvýší platy. Ty by se pak ale snížily. A takhle by to šlo znova a znova.