Tereza Zavadilová: Fotografie a politika

Pacifistou je i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Při jednání o asociační dohodě s Ukrajinou sepsul západní civilizaci.

Pacifistou je i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Při jednání o asociační dohodě s Ukrajinou sepsul západní civilizaci. Zdroj: ctk

World Press Photo se deklaruje jako nejprestižnější klání o nejlepší reportážní fotografii roku. Jenže letošní ročník opět dokázal, že než o reportážní výpověď jde o tendenci. Hlavní cenu získal snímek dánského fotografa Madse Nissena ztvárňující nahou homosexuální dvojici dvacátníků Alexe a Jona.

I když se to podle jmen nezdá, mají to být ruští gayové. Fotografie se jeví jako jednoznačně stylizovaný snímek, takže alespoň nenechává prostor pro úvahu, jakou by v daném momentu měl fotograf reportážní úlohu. Tématem snímku z vítězné série je Homofobie v Rusku – jistěže v Rusku, takové téma na Ukrajině, v USA či kdekoli jinde by teď nedrnklo na správně rozvášněnou strunku intelektuálského mínění. Porota ocenila, že vyhrál estetický, nikoli válečný snímek.

Pacifistou je i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Při jednání o asociační dohodě s Ukrajinou sepsul západní civilizaci. „Celá historie Západu je plná krve…dokonce my jako Západ máme odpovědnost za plynové komory, ve kterých jsme dokázali trávit lidi jako králíky, to jsme my dokázali jako Západ.“

Domácí politickou scénu kromě Ukrajiny a demise ministryně Válkové ovládl tento týden barvitý Tomio Okamura a jeho boys. O rozkolu uvnitř útvaru Úsvit jdou rozličné zvěsti. Část hnutí chce spolupracovat s francouzskou extremistkou Le Penovou. Část poslanců prý chce Okamurovi odloudit ANO (ale popírá to). To by ještě šlo. Legrace by přestala, kdyby s Le Penovou chtělo spolupracovat přímo Babišovo hnutí.