V recyklaci solárních panelů zavládl zmatek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: OregonDOT

Majitelé elektráren uvedených do provozu před letošním rokem musí narychlo podepisovat smlouvy o zpětném odběru a recyklaci solárních panelů s kolektivními systémy, které likvidaci vysloužilých panelů v budoucnu zajistí. Podepisují přitom smlouvy, jejichž podmínky se v příštích dnech a možná i týdnech budou ještě měnit. V byznysu solárních elektráren nastal chaos.

Při volbě kolektivního systému jsou majitelé nejen pod časovým tlakem, protože podle zákona o odpadech měli smlouvu podepsat do konce června, ale také pod vlivem často nevybíravé kampaně. Kolektivní systémy se navzájem napadají z nekalé soutěže při snaze zajistit si podpis co nejvíce klientů. Ty, které už mají registraci od ministerstva životního prostředí, tvrdí, že smlouvu lze podepsat jen s nimi. Systémy bez registrace zase ukazují solárníkům dopisy z ministerstva, které dokládají, že smlouvy mohou podepisovat také.

Do této zjitřené atmosféry vstoupil Asekol Solar se silnou reklamní kampaní. Zaplatil si například týdenní komerční sdělení na hlavní stránce portálu iDNES.cz.

„Máme strategii získat co nejvíce klientů, aby systém byl efektivní. Klasická reklama v tom má své místo. Náklady chceme pokrýt z výnosů, které přinese investování peněz uložených majiteli elektráren,“ uvedla Hana Ansorgová, mluvčí Asekolu. Cenu reklamní kampaně nesdělila.

Systémy Asekol a REsolar slibují klientům, že tento týden budou hotové nové obchodní podmínky s novými možnostmi odstoupení od smlouvy

Chaos vládne také ve smlouvách. Na popud Svazu měst a obcí ministerstvo životního prostředí na poslední chvíli vypustilo z vyhlášky právo majitelů elektráren jednou za rok změnit kolektivní systém. Teď si výpověď smlouvy musí ošetřit vlastníci panelů ve smlouvách s kolektivními systémy. Ty ještě na konečné znění vyhlášky nebyly schopny zareagovat. Majitelům předkládají staré smlouvy a obchodní podmínky, které mají třeba v případě Asekolu a solárnického systému REsolar poměrně málo možností, jak od smlouvy odstoupit.

Oba systémy proto slibují, že tento týden budou hotové nové obchodní podmínky. „Dáme klientům možnost vypovědět smlouvu kdykoli a bez udání důvodu. Zaplacené příspěvky budou následně vyúčtovány a převedeny na jiný kolektivní systém, který si vyberou,“ vysvětluje jednatel REsolaru Marek Lang.

Asekol možnost výpovědi naváže na změnu obchodních podmínek a ceníku. Výpovědní lhůta bude jeden měsíc. Výpověď bez udání důvodu Asekol neumožňuje.

Bez udání důvodu mohou smlouvu vypovědět i klienti dalšího solárnického kolektivního systému PV recovery a systémů Retela a Electrowin. Liší se jen v délce výpovědní lhůty. Rema PV umožňuje ukončení smlouvy dohodou. „Pokud bude chtít kdokoli odejít, držet ho nebudeme,“ říká členka představenstva Rema PV Helena Řepová.

Není vyloučeno, že další změny ještě přijdou. Solárníci i některé kolektivní systémy se stále snaží vyvolat s ministerstvem životního prostředí diskuzi o změně poplatku, který musí majitelé elektráren zaplatit. Teď je stanoven na nepřiměřeně vysokých 8,50 koruny za kilogram. Vyhláška stanoví i přepočítací koeficient, který nadhodnocuje skutečnou váhu panelů, a poplatek tak uměle zvyšuje.

Na trh navíc vstoupí další kolektivní systémy. Ministerstvo životního prostředí má na stole šest žádostí o registraci. Další nejspíš budou následovat. Část majitelů velkých elektráren si bude chtít peníze na recyklaci spravovat sama. Solární chaos tak zdaleka nekončí.

S kým lze uzavřít smlouvu

podepisovat i s těmi, které si teprve o registraci požádaly. |

Kolektivní systémy s registrací
Asekol Solar
REMA PV
Retela
PV recovery
Recycling System
Pramen MŽP
Kolektivní systémy čekající na registraci
REsolar
Elektrowin
FitCraft Recyklace
Ecopartner