Z energetiky Aleny Vitáskové: Vyjednejte si lepší cenu

Plynový hořák, ilustrační foto

Plynový hořák, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Magazín E15 Premium Energie Česka
temelin
energetika
4
Fotogalerie

Právo zvolit si a bezplatně změnit dodavatele energií má každý spotřebitel. Motivem jsou lepší podmínky, ať už se to týká ceny nebo úrovně poskytovaných služeb. Ne vždy je ale nutné hledat nového dodavatele. Mnohdy stačí zvednout telefon a zkusit si vyjednat výhodnější smlouvu s tím stávajícím – podobně jako například v telekomunikacích. 

Výhody jsou zjevné. Především se zákazník vyhne nejistotě spojené s převodem. Právě změna dodavatele a související náležitosti, například ukončení předchozího smluvního vztahu, patří mezi vůbec nejčastější problémy, které Energetický regulační úřad se spotřebiteli řeší.

Při oslovení stávajícího dodavatele může být částečně výhodou i úspora času. Porovnání konkurenčních nabídek se zákazník pravděpodobně nevyhne – už jen proto, aby věděl, co všechno a za kolik může chtít. Nejvíce času je možné ušetřit při ověřování referencí neboli pověsti dodavatele.

Zatímco toho současného už odběratel zná a ví, jak se chová, u dalších firem si jist být nemůže. Samozřejmě i u „starého“ dodavatele lze doporučit pozorně přečíst případnou novou smlouvu, zaměřit se například na dobu jejího trvání, smluvní sankce nebo možnost poskytnutí smlouvy na dobu neurčitou.

Jestli dodavatel takové smlouvy nabízí, je možné zjistit například ve srovnávači, který má ERÚ na svých webových stránkách.

Autorka je předsedkyní ERÚ.

Více o energetice čtěte v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Premium Energie Česka • E15