Z parketu Jakuba Bruknera: Budoucnost a Nvidia

Nvidia, ilustrační

Nvidia, ilustrační Zdroj: Nvidia

Nvidia, ilustrační
Nvidia, ilustrační
Nvidia, ilustrační
4
Fotogalerie

Akcie společnosti Nvidia v loňském roce narostly o 250procent, následně o bezmála pětinu zkorigovaly v návaznosti na přemrštěná očekávání výsledků. Nyní jejich hodnota opět stoupá, přičemž analytici předpokládají návrat k hodnotám kolem 120 dolarů. Existují však pro další růst reálné důvody?

Společnost nyní nejvíce těží z oblasti herního průmyslu, kde dominuje 70procentním tržním podílem. O ten by však postupem času mohla přicházet s nástupem nové platformy od konkurenčního výrobce AMD.

Budoucnost společnosti však leží v jejím dalším důležitém core businessu, jímž jsou datová centra. Tento segment patří mezi nejvíce rostoucí a jeho příjmy budou do budoucna hrát větší a větší roli v ziscích společnosti, na kterých se již nyní podílejí jednou pětinou.

Klíčovou součástí jsou právě grafické čipy, které dokážou rychleji zpracovávat obrázky a videoobsah a jsou proto hojně užívány technologickými giganty jako Microsoft, Facebook nebo Google.

Nvidia rovněž zaznamenává pokroky v oblasti umělé inteligence a vývoje autonomního softwaru i hardwaru. Nedávno představená platforma JetsonTX2 uvedla zařízení o velikosti kreditní karty, které čeká masivní využití v autonomních dronech, továrních robotech a v chytrých kamerách.

Nvidia spolupracuje na vývoji autonomních jednotek, nedávno uzavřela strategické partnerství s indickou firmou Bosch. Na tomto poli se utká se svým rivalem, společností Intel, která zase koupila výrobce vizuální techniky pro asistované řízení, Mobileye. Nvidia však již má navázané partnerství se všemi významnými automobilkami, které se vývojem samořídicího vozu zabývají.

Pomineme-li odhady makléřských domů, je další investice do akcií firmy zajímavou možností podílet se na high tech revoluci, která probíhá přímo před našima očima. Zdá se, že se pokrok jen tak před něčím nezastaví.

Autor je makléřem Patria Finance