Z parketu Ondřeje Tollingera: Konec posilování dolaru?

Šéfka FEDu Janet Yellenová

Šéfka FEDu Janet Yellenová Zdroj: CTK

Janet Yellenova FED
Šéfka amerického Fedu Janet Yellenová na obrazovce newyorské burzy
Šéfka FED Janet Yellenová
4
Fotogalerie

Ještě začátkem tohoto roku a s jestřábí americkou centrální bankou bych očekával, že kurz eurodolaru v průběhu roku klesne k paritě, či spíše k hodnotě 0,98. Jenže jak už to na trzích bývá, tak někdy stačí i jen několik týdnů a všemu je jinak.

Nejdříve to byl Donald Trump, který viděl v příliš silném dolaru problém a naopak slabé euro vnímá jako hrozbu. Následně přišly jestřábí komentáře od bankéřů z americké centrální banky, ze kterých dolar nedokázal mnoho vytěžit. A na konec je tady vzkaz z ECB, která i přesto, že stále tiskne peníze a hrozí, že může úrokové sazby ještě snížit, však začíná přiznávat, že bude muset postupně přeladit na jestřábí notu.

Nyní trh očekává 100procentní zvedání úrokových sazeb v USA a sází na možnost minimálně třech zvýšení v tomto roce. Dolar se však po tomto nárůstu přiblížil pouze k hodnotě 1,05, a pokud k tomuto scénáři přidáme příběh posledních dní o konci silně holubičího ECB, tak nezbývá než dodat, že kurz eurodolaru má od hodnoty 1,00 velice daleko. A očekáváním po posledních zprávách z trhu, že se bude alespoň náznakem k této hodnotě přibližovat, přestávám věřit.

Nezodpovězenou otázkou jsou však blížící se francouzské volby, kdy případný neočekávaný výsledek může oslabit euro, ale tomuto překvapení v současné době trh nevěří.

Autor je makléřem Patria Finance