Z radaru globálních investorů rusko-ukrajinská válka zmizela. Hrozby se ignorují

Rok války na ukrajině

Rok války na ukrajině Zdroj: e15 / grafika

Geopolitické pohromy se zřídkakdy dostaví jako blesk z čistého nebe. Většinou vycházejí z dlouhodobých nerovnováh a pod povrchem doutnajících sporů. Přestože zahájení ruské invaze na Ukrajinu mnohé zaskočilo, šlo o výsledek permanentní nestability v regionu. Jelikož jde o nejrozsáhlejší vojenskou operaci na evropském kontinentě od druhé světové války, vyrojily se oprávněné obavy z potenciální devastace globálního finančního systému. S ročním odstupem nicméně nezbývá než konstatovat, že se univerzální mizerie, kterou řada expertů předpovídala, nekoná ani zdaleka.

V prvních týdnech střetu se pozornost investorů soustředila na dopad ekonomických sankcí, které západní země na Rusko uvalovaly. Jejich cílem mělo být postupné odstřižení státu od světové finanční sou- stavy. Sankce se však mohly vrátit jako bumerang a spustit akutní záchvat stresu v evropském bankovním sektoru.

Jelikož je peněžní systém propojený, mohou se zdánlivě izolované otřesy rychle šířit. Správci aktiv se proto strachovali, že kolaps jedné depozitní instituce vyvolá kaskádu bankrotů. Tato nervozita se brzy ukázala jako přehnaná.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!