Žádná korekce, investoři jen volí jiné sektory

.

. Zdroj: Unsplash

Obchodování
2
Fotogalerie

S výjimkou britského trhu mají hlavní evropské i americké indexy letos zápornou výkonnost. Když ale nahlédneme pod pokličku, je k vidění zajímavý mix.

ČNB byla jednou z prvních centrálních bank zvedajících sazby. Plánují se přidat další včetně ECB, přičemž pro kapitálové trhy je zásadní posun amerického Fedu. Investoři i sám Fed si uvědomují, že v procesu utažení monetární politiky je měnová autorita pozadu, a najednou se spekuluje o zvýšení sazeb na každém dalším letošním zasedání, tj. sedmkrát.

A trhy na to reagují. Prostředí rostoucích sazeb obecně nesvědčí cenám akcií, tak zní poučka. Index S&P 500, nejsledovanější index USA, odepisuje letos šest procent, na konci ledna to bylo i devět procent. Ale ne na všechny akcie to působí stejně. Rostoucí sazby dávají nejvíce zabrat titulům, jimž se říká růstové. Často to bývají mladší firmy, jejichž byznys ještě rychle roste, ale velké zisky to zatím nepřináší, řečeno zjednodušeně. Cena indexu amerických růstových akcií je v polovině února o 10 procent níže než na konci loňského roku.

Video placeholde
Očima guvernéra: Inflace • Videohub

V kontrastu s nimi je zajímavé podívat se na vývoj takzvaných hodnotových akcií. Ty lze ve zkratce popsat jako starší firmy s vyššími zisky a maržemi, každopádně růst hospodaření už není závratný. Často sem patří akcie s vysokým dividendovým výnosem. Americký index hodnotových akcií od začátku roku ztrácí méně než dvě procenta, některé konkrétní tituly dokonce pokračují v růstu. Při pohledu na trh tedy vypadá letošní vývoj jako korekce, ale bližší pohled vypovídá spíše o rotaci do jiných sektorů. V Evropě je situace podobná.

Celkově tato situace zapadá do našeho investičního pohledu. Jsme si vědomi rizik, zároveň ale na trzích stále vidíme příležitosti, a tak se ani přes plánované rostoucí sazby z akcií nestahujeme, jsme pouze vybíravější.

Naše portfolia se zkraje roku opírají o telekomunikační společnosti, banky, distributory elektřiny a o komodity. Růst sazeb je pro investory náročné období, ale na ručník do ringu to není. Příležitosti stále vidíme a těšíme se na nové.

Autorem je portfolio manažer J&T Banky.