Zahraniční tisk: V USA ožila debata o rasismu

Trayvon Martin

Trayvon Martin

Osvobození muže, který v únoru zastřelil 17letého Trayvona Martina (na snímku), přineslo vlnu nevole. Ani americké deníky nezůstaly stranou. New York Times se nad případem zamýšlejí obecněji, komentátor Washington Postu Eugene Robinson, sám Afroameričan, zvolil osobnější pohled.

The New York Times: Odkaz Trayvona Martina

Osvobození George Zimmermana nelze brát jinak než jako smutnou ilustraci stavu rasových vztahů a boje o téma zbraní v dnešní Americe. Zimmermanovo odsouzení mohlo poskytnout určitou emocionální katarzi, ale nic by nezměnilo na tom, že jsme zemí zamořenou rasismem, který zde přežívá ve stále zákeřnějších formách. Floridský soud dospěl ke svému verdiktu na základě interpretace Zimmermanova činu ve světle principu obrany vlastního území, který je zanesen ve floridské právní úpravě sebeobrany. Podle této úpravy může občan použít smrtící sílu, jestliže „důvodně věří“, že je to nezbytné pro ochranu před smrtí či vážným zraněním. Jenže z principu „důvodného věření“ se ve chvíli, kdy se do věci vloží střelné zbraně, stává cosi smrtelně nebezpečného. Pak už stačí jen někdo, kdo má jakoukoli zbraň a v srdci zášť. Nejhorší je, že existuje spousta ozbrojených lidí podobných Georgi Zimmermanovi. Strach a rasismus nikdy nebudou vymýceny legislativou nebo soudem, ale zároveň naše zákony nemohou omlouvat jejich nejhorší projevy. Treyvon Martin byl neozbrojený kluk, který šel domů z obchodu. Kéž by mu Florida uměla vrátit život tak snadno, jako vrátila Zimmermanovi do ruky zbraň.

The Washington Post: Právo na mládí

Spravedlnost zklamala Trayvona Martina už tu noc, kdy byl zabit. Měli bychom být zděšení, ale asi ne překvapení, že jej zklamala také nyní, když soud osvobodil jeho vraha. Osvobození George Zimmermana začalo už v únoru 2012, ještě dříve, než Martinovo tělo vychladlo. Když na místo přijela sanfordská policie, našla urostlého muže, který se přiznal, že zabil 17letého neozbrojeného kluka. Muže nezatkli, nepodrobili ho alkoholové zkoušce. Pouze celostátní pohoršení donutilo autority Martinovu smrt vyšetřit. Černým klukům v naší zemi není dovoleno být dětmi. Předpokládá se, že to jsou dospělí muži, kteří představují hrozbu. My Afroameričané vnímáme tento případ tak citlivě právě proto, že víme, že naši 17letí synové jsou kluci, ne muži. Víme, jak vyděšení by byli, kdyby šli za nevlídné noci sami domů a uvědomili si, že je někdo sleduje. Víme, jak se v nich bude prát dětský strach a potřeba předstírat dospělost, jak se budou rozhodovat, zda utéct, nebo bojovat. Černým klukům je upíráno právo být mladý, zranitelný, dělat chyby. Trayvon Martin se tu noc nepral jen s Georgem Zimmermanem. Postavil se předsudkům starým jako americká historie. Samozřejmě neměl šanci.