Zápisník Daniela Nováka: Nejvyšší a kasárna

kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně

kasárna Jana Žižky v pražském Karlíně Zdroj: ctk

Bůh je sice mocný hráč, ale politici občas také. Proto je sem tam potřeba jít podnikatelskému štěstíčku trochu naproti. Známý pražský developer zabil ještě před sněmovními volbami dvě mouchy jednou ranou a vsadil na lidovce. Tedy partaj, která je zadobře s tím nahoře.

Nakonec sama nahoře skutečně usedla. Další významný stavebník se nyní pro změnu rozhodl podpořit zánovní uskupení svého bratra, který se na podzim chystá dobýt pražský magistrát. V jeho případě s tím nahoře zadobře určitě je. Řady tohoto hnutí navíc nově podpořil i spolumajitel významné finanční skupiny.

Těžko říct, jak to má s nejvyšším on. Když však developerský projekt, na němž má tento finančník zájem, potřeboval od jedné z městských částí razítka, se zlou se potázal. Třeba se to po podzimním svátku demokracie změní.

Reparát z prodeje karlínských kasáren bude ostře sledovanou událostí. Hlavně zda ministerstvo obrany z objektu nakonec vytříská skutečně více než oněch 600 milionů, které už jednou mělo téměř na talíři. Jenže to se asi zdálo málo. Pomocí alternativního posudku tak úřad vyšponoval vyvolávací cenu na 620,2 milionu korun. Současně informaci o prodeji předal 89 českým ambasádám a 19 českým centrům v zahraničí.

Přímo pak obrana oslovila 70 českých i zahraničních developerů. Vypadá to, jako by nic lukrativnějšího v České republice na prodej nebylo. Pokud by však prodej náhodou přece jen nevyšel, může ministerstvo ještě zkusit holandskou aukci. Cena za první zrušený tendr by však v takovém případě byla asi vysoká.