Zápisník Jana Pavce: Schengenský diktát

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: CTK

ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
3
Fotogalerie

Evropská komise do další fáze posunula řízení proti Česku, Maďarsku a Polsku, protože nedodržují povinnosti při přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Ty jsou podle prezidenta Miloše Zemana ztrátou suverenity zemí EU. Jenže té se alespoň částečně zbavily už dávno. Členové tehdejšího Evropského hospodářského prostoru se svého práva na kontrolu hranic v Schengenu před více než třiceti lety nevzdali na popud nějaké velké evropské myšlenky, ale kvůli dlouhým kolonám kamionů, které už pro volný trh nebyly únosné. Musíme si zvyknout na to, že když nám hranici hlídá někdo jiný, plynou z toho také nějaké náklady.

Pár dní po medializaci přestala fungovat stránka vyfot-imigranta.cz. Ta měla monitorovat údajnou uprchlickou vlnu v Česku, o které mainstreamová média podle autorů webu neinformují. Na stránce se tak objevovaly fotky úplně náhodných lidí černé nebo tmavší pleti. Policie to vzala ze zajímavého konce, podle ní je problém hlavně ochrana osobních údajů. Proti prachsprostému rasismu tak místo represivních složek zatím otevřeně vytáhla jen on-line komunita, která začala na stránku nahrávat fotky Andreje Babiše. To je málo.

Američtí neuropatologové zkoumali 111 mozků hráčů amerického fotbalu. U 110 z nich zjistili globální dysfunkci mozku způsobenou opakovanými nárazy do hlavy. A pak že sport prospívá zdraví.