Zápisník Jana Pavce: Štěstí z Osvětiman

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Fotbalová asociace udělila osvětimanskému klubu dotaci 800 tisíc korun. Více žádný jiný oddíl nedostal. Podle místního starosty to bylo prostě jen štěstí a určitě za tím nestojí člen výkonného výboru klubu a kancléř prezidenta Vratislav Mynář. Uvidíme, kolik dalších takových štístek vypluje na povrch, až současná hlava státu z funkce odejde.

Vláda v demisi na dobu neurčitou si udělala další výlet jako z druhé třídy základní školy. Na Vysočině viděla: družstvo, vodní nádrž, letiště. Jenže jsou to právě tyhle výjezdy a schopnost je marketingově zužitkovat, které v posledních dvou volbách pomohly vítězům. Je až zarážející, jak málo se je ostatní politici snaží následovat.

Analýza zveřejněná Českým rozhlasem ukázala, že 60 procent studentů tuzemských bakalářských oborů skončí neúspěšně. Počítají se do toho i přestupy na jinou vysokou školu, i to ale stát stojí peníze. Než se spustí tradiční nadávání od starších generací, které všechno dělaly lépe, je třeba se podívat na celkový kontext. V minulosti byla volba vysokoškolského studia mnohem užší, pokud vůbec nějaká byla. Dnes jsou možnosti tak široké, až vyvolávají paralýzu volby. Člověk má potíže si vybrat a i po výběru stále přemýšlí o jiných, možná lepších možnostech. Zvláště v dnešním rychle se měnícím světě by se českému školství hodilo systematické kariérní poradenství.