Zápisník Jana Šindeláře: Pokuta za chudobu

kamiony MAN

kamiony MAN Zdroj: čtk

Francie našla nové dno v žumpě socialismu. Tamní četníci začali stíhat chudé české řidiče kamionů a udělovat jim pokuty za to, že jsou chudí. Jde čistě o snahu úřední šikanou vystrnadit konkurenci z Východu. Právě tyhle maličkosti rozkližují Evropu víc než cokoliv jiného. K novince se váže typický francouzský paradox.

Hon na východňáry, pokud bude doveden k dokonalosti, povede jedině ke zdražení dopravy. Francouzské firmy zchudnou a výrobky podraží. Ve stejné logice by měli Francouzi požadovat francouzské mzdy pro bangladéšské šičky, pokud jim pod rukama vzniká ošacení pro francouzský trh.

Počet lidí jezdících vlakem do Prahy z regionů každým rokem roste. To je dobrá zpráva pro železniční dopravce. Tady je třeba pochválit České dráhy, že udělaly další krok k integraci s pražskou MHD. K jízdence do Prahy nově nabízejí i celodenní lístek na MHD. Nebyly by to ale České dráhy, aby nebylo třeba je zároveň pokárat. O nové jízdence skoro nikdo neví, ani řada pokladních ne. Zde se hodí parafráze Cimrmana: lidé by si totiž ty jízdenky snad nedej bože kupovali.

Spoluautor Tančícího domu Vlado Milunic´ si pro své dílo zaslouží úctu. V poslední době ale žádá víc než to, rád by získal i finanční odměnu za přínos cestovnímu ruchu. Nesmyslnými požadavky si notně podrývá vlastní piedestal, snad se pod ním úplně nezhroutí.