Zápisník Jana Stuchlíka: Rozum nade vše

Elektrárna v australském Leetonu

Elektrárna v australském Leetonu Zdroj: Photon Energy

Fatih Birol v Mezinárodní agentuře pro energii (IEA) působí jako hlavní ekonom a ředitel oddělení globální energetické ekonomie.
Jan Mládek
Premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (vpravo) vystoupili 20. května v Praze na tiskové konferenci po zasedání předsednictva Bezpečnostní rady státu.
ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek
Elektrárna v australském Leetonu
6
Fotogalerie

Chudák šéf Mezinárodní agentury pro energii Fatih Birol. Přijel do Prahy Česku poradit, ať zase zavede rozumnou a předvídatelnou podporu zelené energie. I když se nové soláry dají pořídit za zhruba desetinu ceny z let 2009 a 2010, od ministra průmyslu Mládka slyšel, že průšvih za 45 miliard opakovat nebudeme. Stejně se prý tady moc dalších OZE postavit nedá. Mimochodem podpora na příští rok pro většinu zdrojů do včerejška nebyla vypsaná. Žádat v Česku rozum a předvídatelnost je jako hrách na stěnu házet.

V jednom je ale české prostředí zelené energetiky předvídatelné až moc. Už několik let jsou solárníci nepřátelé státu. Tipec jim ovšem nezatnulo ani ministerstvo, ani regulátor, ani soudy. Na zoufalou zteč se teď vydala energetická inspekce. Chce solárníky uhnat na to, že zákony jasně neřekly, odkdy má elektrárna nárok na podporu. Tak si vymyslela, že to bylo dnem montáže elektroměru. Škoda že měřáky nepatří solárníkovi, ale distributorovi elektřiny. Příště by stát mohl zkusit ještě psychiatry. Solárníci přece nemohli být příčetní, když se do stavby elektráren pustili.

Čína zažalovala u WTO Evropskou unii a USA. Chce se tak domoci mírnějších trestů za dumping. Po měsících hysterie se věc dostala konečně k tomu, kdo může závazně říct, jak to s tou čínskou „tržní“ ekonomikou vlastně je. Přejeme rozhodcům, ať vezmou rozum do hrsti.