Zápisník Jana Vávry: Jen český rasismus?

Petr Robejšek

Petr Robejšek Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
8
Fotogalerie

Jsou Češi a Slováci národem rasistů? Tento závěr plyne z některých zpráv tzv. seriózních médií, které jsou založeny na tom, co se psalo na Facebooku pod reklamními snímky s černošskými modely.

Inu, zpravovat o tom, co publikují xenofobové na internetu, je lákavé a nenáročné, chybou by ale bylo vnímat problém jen jako specificky český. Zatímco jednoho z portrétovaných tmavé barvy pleti šokovaly reakce v tuzemském kyberprostoru, v domovském Německu se dle vlastních slov setkává s podobně hloupými komentáři i naživo.

Poněkud svérázné postoje k migraci zastává i Donald Trump. A svéráznými prostředky je i prosazuje, viz tahanice s federálními soudy o platnost přistěhovaleckých dekretů. Kvůli nim měla problém dostat se do USA i část držitelů zelených karet.

V tomto kontextu může znít paradoxně, že radikální proměnou nemusí projít postoj Států k přijímání uprchlíků. Trump chce počet přijímaných zastropovat na 50 tisíc ročně, přitom za působení jeho předchůdce Baracka Obamy uprchlíků do země přicházelo kolem 70 tisíc.

Jsou to všude paradoxy. Zatímco hlavní tvář strany Realisté Petr Robejšek se poměrně nedávno zasazoval pro razantní zdanění bohatých, nyní chce uskupení prosazovat rovnou patnáctiprocentní daň a zrušení daně z dividendy. Nechybí deklamace toho, že je nejvyšší čas začít vládnout jinak. Kde jen tohle mohlo zaznít?