Zápisník Jana Vávry: Krmení trojských koní

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Setkání nově zvoleného prezidenta Donalda Trumpa a Mitta Romneyeho
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
7
Fotogalerie

Pamatujete si ještě na předvolební osočování Donalda Trumpa z toho, že je Putinovou loutkou? Je tomu ale již pár týdnů, kdy FBI na základě svého vyšetřování uvedla, že řečenému spojení Trumpa s Kremlem nic nenasvědčuje. 

Co na tom, do volební kampaně podobná nařčení přesto zasáhla a tým Hillary Clintonové je rád využíval. Nemalý prostor samozřejmě dostala i v amerických médiích. Nešlo tak vlastně nakonec o další příklad „fake news“? Vlastně ne, novináři přece „jen“ citovali názory jiných, například bývalého šéfa CIA. Tak hlavně aby toto měli chuť rozlišovat i čtenáři. A pokud ne, vážně se jim lze divit?

Nežijeme ovšem jen v éře postpravdivé (i když tam žijeme minimálně již od nástupu televize), ale i postmateriální. Tedy aspoň podle zpráv různých trendologů. Lidé už prý nechtějí tolik věcí vlastnit, jako spíše „mít“ co nejzajímavější zážitky. Jako by jejich následné sdílení na Facebooku a směna za palce nahoru nebyla konzumem.

Svět sociálních sítí nicméně netvoří jen Facebook, ale i Twitter. Jeho kouzlo objevil i Putinův ideolog Alexander Dugin. Respektive člověk, který pod Duginovým jménem spravuje příslušný twitterový účet. Tweety s odkazy na články různého stupně pochybnosti tam sází s kadencí kalašnikova. Co pár minut, to příspěvek. Přežít, respektive učíst se to dost dobře nedá, ani kdyby člověk chtěl.