Zápisník Jany Havligerové: Babišovi ministři bodují

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dostal v dolní komoře parlamentu pěkný kartáč. Mnohé poslance, a především ty pravicové, pobouřilo jeho účinkování v seriálu Kriminálka Anděl. Úplně přesně řečeno v díle nazvaném Mise, který televize Nova odvysílala v minulém týdnu. Pro ty, kteří ho nesledovali, stručný obsah: Stropnický v roli policejního plukovníka Tomečka pošle „do tepláků“ plukovníka armády Peterku.

Ten se totiž snažil ututlat, že příslušníci elitní jednotky působící v zahraniční misi obchodují s opiem. „Poté, co jsem si epizodu pustil, pokládám ji za plivanec do tváře všech příslušníků české armády. Je neuvěřitelné, že se k takové věci propůjčil současný ministr obrany,“ prohlásil sociálnědemokratický předseda sněmovny Jan Hamáček. Za vrchol nevkusu označila účinkování Stropnického také občanská demokratka Jana Černochová. My se ovšem musíme šéfa obrany zastat. On ty scénáře nepíše. Ale také se ho musíme zeptat: Fakt vám takový umělecký štěk stojí za tu ostudu?

Hnutí ANO má vůbec se svými ministry štěstí. Poslance pobouřila i Karla Šlechtová, kterou si Babišova formace vybrala jako náhradu za odstoupivší ministryni pro místní rozvoj Věru Jourovou. Novopečená šéfka rezortu se s nebývalou razancí chopila hned prvního účinkování v dolní komoře parlamentu. Poté, co oznámila, že v jednacím sále trpí zimou, sepsula zákonodárce za to, že nejednají věcně, a navíc se vzájemně častují vulgaritami. Zjevně si, stejně jako Stropnický, plete role.