Zápisník Jany Havligerové: Parlamentní rekordy

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: E15 Eduard Erben

sněmovna
sněmovna
sněmovna
Sněmovna
Poslanecká sněmovna
6
Fotogalerie

Jen za loňský rok vyšlo ve Sbírce zákonů celkem 466 nejrůznějších norem, vyhlášek, nařízení, sdělení a nálezů. K letošnímu březnu k nim přibylo dalších 71 právních předpisů. A protože platí, že neznalost zákona neomlouvá, měli by všichni poslanci, kteří se o to v současném volebním období zasloužili, projít znalostním testem. Jeho úspěšné absolvování by mělo být podmínkou pro možnost znovu se ucházet o místo ve sněmovně. O co, že by rázem bylo po tlačenici na kandidátkách.

Sněmovní stenograf Jiří Novák v minulém týdnu oslavil devadesátiny. Jednání parlamentu zaznamenává už od roku 1952, což znamená, že se své práci věnuje již pětašedesát let – mimo jiných pamatuje už někdejšího komunistického prezidenta Antonína Zápotockého. Zkrátka je nejdéle sloužícím parlamentním stenografem na světě. Blahopřejeme. Dožít se v takovém prostředí ve zdraví vysokého věku je opravdu obdivuhodné.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se donedávna chlubil dvoustránkovým rozhovorem v časopisu Playboy. Už se nechlubí, prasklo totiž, že radnice z obecního rozpočtu za interview zaplatila téměř padesát tisíc korun. Pan starosta to označil za selhání jednotlivce. Samozřejmě, nemyslel tím sebe. Takže to dopadlo jako vždycky. Radniční zaměstnanec, který placenou inzerci obstaral, už na radnici není. Jenom na okraj − zmíněný rozhovor nese titulek „Sranda musí být“.