Zápisník Jany Havligerové: Politika po česku

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Tak aby už jednou provždy bylo jasno: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš mluví česky, ne že ne. Díky poslanci Danielu Kortemu z TOP 09 na to má ministr financí dokonce oficiální dobrozdání přímo od ředitele Ústavu pro jazyk český Akademie věd. „Posudek jsem napsal po čtvrté urgenci pana Korteho. Pokud byl pan poslanec tak hloupý, aby o tohle žádal, tak mně nezbývalo nic jiného než mu vyhovět.

My jsme státem placená instituce, takže jsme posudek napsali,“ konstatoval šéf jazykovědného ústavu v tisku. A je to. Vedení TOP 09 konečně může kolegu zákonodárce zaměstnat něčím pořádným.

I když, sněmovna má – kromě projednávání zákonů – pořád co řešit. I koncem minulého týdne to byl konflikt mezi TOP 09 a ANO. Na facebookové stránce hnutí se objevila výzva k zabití Miroslava Kalouska. Úplně přesně, jeden z příznivců frakce navrhl vznik nového filmu „Je třeba zabít Kalouska“.

Diskuze, která se kolem návrhu rozvinula, pobouřila místopředsedu TOP 09 natolik, že protestoval přímo ve sněmovně. Závěr – usnesení, v němž poslanci odsoudili „rostoucí projevy vybízení k násilí na politicích a všechny druhy šířící se xenofobie, rasismu, nenávisti ve společnosti, zvláště v médiích, na sociálních sítích a ve virtuálním mediálním prostoru“. Embargo na vystoupení poslance Okamury, ani poslankyně Semelové uvaleno nebylo.

Premiér Bohuslav Sobotka si povolal spolustraníka, ministra školství Marcela Chládka, aby mu vysvětlil, jak se má chovat k podřízeným. Někteří z nich totiž jednání hlavy rezortu popisují jako nátlak nemající daleko k šikaně. Což Chládek samozřejmě popírá. Ale – jak vidno výše, násilí je lépe potlačit v zárodku.