Zápisník Jaroslava Bukovského: Bohatství na vodě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Padesát tisícovek čistého měsíčně, to je podle Čechů jedna ze vstupenek do světa bohatých. Alespoň podle průzkumu, který si nechala udělat největší česká fabrika na hazard. Pokud by tomu tak skutečně bylo, je česká laťka vnímaného bohatství položena setsakramentsky nízko. Machr story otce rodiny v Praze definitivně končí zaplacením nájmu nebo hypoteční splátky za sídlištní tři plus ká ká. Vděčné téma extrémního růstu mezd přerůstá v nebezpečnou fikci, že se Češi stali bohatými. Růst mezd je aktuálním tématem jenom proto, že jím poslední dekádu být nemohl.

Bitcoin překonal další milník. Nemá smysl mluvit o tom cenovém, zdůrazňovat to by snad už bylo pro neinvestory do bitcoinu alespoň prozatím poněkud bolestivé a nefér, ale spíše socio-psychologickém. Včerejší kritika růstu jeho ceny zdevalvovala dnešní realitou.

Zatímco otřít se včera špatným slovem o bitcoin znamenalo odznak intelektuální erudovanosti, na pozadí tisíckrát odloženého pádu této virtuální měny působí argumentace o tragické nehodě bitcoinu obdobně jako nadšená obhajoba rychlého globálního oteplování. Bohužel.

Ze včerejších kritiků rostou dnešní investoři a na přemýšlení už prostě není čas. Stačí se podívat na hodinový graf bitcoinu. Jen během napsání tohoto odstavce podražil o dvě procenta.

Čínské investice ve světě spadly oproti loňsku takřka na polovinu. Že by time out Pekingu před důrazným závěrem?