Zápisník Jaroslava Bukovského: Chytří Češi

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Lidem v Česku se během příštích let naskytne unikátní šance zbohatnout. Průměrné stáří aut v zemi totiž vzrostlo na téměř 15 let. Některá z třicetiletých aut přitom začínají skupovat investiční fondy orientované na takzvané youngtimery. Stačí jen vydržet.

Tempo pokroku už konečně dostalo svou transparentní metriku. Tak tedy: postup lidstva je tím rychlejší, čím častěji je nutné kupovat novou televizi, aby si divák mohl kupříkladu svůj oblíbený film pro pamětníky vychutnat v lepší digitální kvalitě. V Česku bude mít tu čest být aktéry příští velké vlny pokroku až 2,5 milionu lidí, kteří si už počínaje příštím rokem budou muset pořídit nový stroj. Inu aspoň ta ekonomika zas trochu povyroste.

Americký prezident Trump má své kryptoego na trhu s virtuálními měnami. Jmenuje se poněkud neinvenčně trumpcoin. Partička noname podnikavců, jejichž byznys vizí je údajně podpořit Trumpův program Make America Great Again, kdysi jejich prodejem fandům budoucího prvního muže USA svého času získala hezký čtvrtmilion dolarů. Trumpcoin se projevuje obdobně jako jeho reálný předobraz, tedy střídavě nadějně a beznadějně, z čehož vyplývá jeho vysoká volatilita. Realizace obdobného plánu v Česku by i vzhledem k povaze psychiky části tábora stoupenců současného prezidenta nemusela skončit fi askem. Zemancoiny by možná vyšly i docela drahoš.